Petter släpper sitt nya album ”Hälsa Stockholm”

By on 19 september, 2022

Petter, en av de få svenskar vi känner vid bara förnamnet, är framme vid sitt 15:e fullängdsalbum; ”Hälsa Stockholm”. Sedan debuten 1998 med hans ”Mitt sjätte sinne” har Petter befäst sig som en av våra största artister och är en pionjär, inte bara inom sin egen genre utan har även medverkat till att vara en djup markör i svenskt musikliv.

Med ”Hälsa Stockholm” har Petter väckt ett nygammalt spår till liv i sitt skapande.

”Det började med en utställning jag hade på Laxholmens kulturhus där jag hade målat några dystopiska och mörka Stockholmsmotiv. Jag fick en tanke om att måla och illustrera omslagen själv till min musik. Det bildliga språket smittade genast av sig på musiken och ganska tidigt i studion växte titeln ”Hälsa Stockholm” fram. Jag ville beskriva en mulen Stockholmskväll då jag precis satt mig på ett nattåg mot Jämtland med känslan av att nu lämnar jag.” – Petter

Sedan ett par år bor Petter även utanför Åre i Jämtland. En stor kontrast från uppväxten på Erstagatan mitt på Södermalm.

”Jag älskar Stockholm av hela mitt hjärta och som Tom Waits sjöng i ”San Diego Serenade” så behöver man ibland resa bort en stund för att se allt det vackra. Stockholm finns i mitt DNA. Stockholm kommer alltid att pulsera i mina ådror. Lika mycket som jag känner mig hemma och trygg kan jag känna mig främmande och osäker – Stockholm framkallar enormt mycket känslor för mig.Detta blev väldigt tydligt när jag tog upp målandet igen. Målandet är min första passion och när min andra passion musiken senare tog allt mer plats och fokus, hamnade målandet på avbytarbänken. När jag återigen plockade upp penseln för att själv måla omslagen till låtarna på min kommande skiva var Stockholm det givna motivet – en bro mellan mina två stora passioner. Med Hälsa Stockholm vill jag inte göra upp med Stockholm utan visa att staden har ändrats men det är ingen konflikt för mig. Det handlar om nya impulser vilket jag inte beklagar mig över, bara konstaterar att tiden har sin gång och minnen påminner om en tid för längesen, men jag är ingen nostalgipundare som tycker allt var bättre förr, det var bara på ett annat sätt och jag är 100% cool med det. Jag känner mig väldigt fri idag både geografiskt men också mentalt efter snart 25 år som artist och 15 album bakom mig. Jag söker mina kreativa oaser, det är ditt jag rör mig. Jag har fler har flera rötter men Stockholm är nog den som går djupast.” – Petter

Från ”Hälsa Stockholm” har vi redan hört singlar som ”Hundratusen”, ”Komma över dig” och ”Ansvar” med gäster som bandet Gammal, Benjamin Ingrosso och vapendragaren Eye N’ I. Petter har just avslutat en av Sveriges största sommarturnéer tillsammans med sina forna Så mycket bättre-kollegor Miss Li och Magnus Uggla. Den 12 september så ställde Petter ut sina verk med bland annat hans Hälsa Stockholmomslag på Restaurang Kvarteret Leijontornet i Gamla Stan i Stockholm.

Albumet, det 15:e i ordningen, ”Hälsa Stockholm”, finns ute nu.

Kultur
Örebronyheter

Källa: Sony Music

You must be logged in to post a comment Login