Polisen tipsar: Så skyddar man sig mot Grooming

By on 11 augusti, 2019
Arkivbild.

Grooming innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå övergrepp. Vid grooming sker oftast den första kontakten på ett chattforum eller en sida för kontaktannonser.

 Att föreslå en träff eller stämma träff med barn i sexuellt syfte är olagligt. Med träff menas både fysiska möten och möten via tekniska hjälpmedel, till exempel på ett chattforum.

För många barn är nätet en självklar plats att umgås med kompisar och lära känna nya vänner. Men här finns också beräknande vuxna som söker upp barn för att komma åt nakenbilder eller begå sexuella övergrepp. Det kallas grooming och är olagligt.

Nättips till föräldrar

  • Ta reda på vilka sajter barnet använder och besök dem själv.
  • Fråga inte bara hur barnet har det i skolan eller på träningen, utan också hur det är på internet.
  • Berätta att det finns vuxna på nätet som försöker utnyttja barn. Dessa vuxna är bra på att luras, och verka unga och schysta. Ofta lockar de med olika saker eller ber om hjälp.
  • Uppmana barnet att vara försiktigt med att lämna ut privat information eller skicka bilder till någon han eller hon inte har träffat. Man bör inte heller prata i webbkameran med okända personer om inte de visar sig själva.
  • Be barnet berätta för dig om: en person de har kontakt med på nätet säger sig vara ung men skriver på ett vuxet sätt, om personen börjar prata om sex eller vill träffas.

Polisens film: Se upp för gromning – råd till unga

Nya kompisar på nätet – se upp för grooming
Har du någon gång chattat med en person som verkar schysst och som du gärna vill träffa på riktigt? Det kan vara början på en ny vänskap. Men har du otur är det inte din nya kompis du chattar med, utan i verkligheten en mer än dubbel så gammal man.

Man kan säga att du ska agera på samma sätt på nätet som du gör när du träffar folk på skolan, på träningen eller på gatan.

Var alltid lite misstänksam mot personer som du inte känner. Tänk särskilt på att vara försiktig med att berätta vad du heter, hur gammal du är och var du bor.

Vad är grooming?
Tyvärr finns det vuxna som vill utnyttja unga människor och som är bra på att låtsas vara unga. Grooming innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå sexuella övergrepp eller försöka få avklädda bilder och är ett brott.

Förövaren försöker först bli din vän – ofta genom att ljuga om sig själv. Han kan till exempel utge sig för att vara en ung flicka med hästar som sin stora hobby.

När han har fått kontakt försöker han göra sig intressant genom att locka med något, till exempel att han har hästar som du kan få rida gratis.

Svårt att veta vem det är

Ett exempel
Du har varit kompis på nätet med Noomi, 15 år, ett tag. Senast ni chattade berättade du om din nya fina bikini. Hon skriver att hon gärna vill se dig i bikinin och undrar om du kan ställa dig framför webbkameran eller skicka en bild. Var försiktig.

Du vet inte om det verkligen är Noomi, 15 år, du chattar med. Har du otur finns inte Noomi överhuvudtaget, personen som vill titta på dig och som är den som verkligen sitter på andra sidan datorn kan istället vara en 45-årig man. Och har du riktig otur kan han be dig om fler bilder där du är avklädd och sedan använda dessa som utpressning för att få ännu fler och mer avklädda bilder. Då kan han skriva: ”Om du inte skickar en bild där du är naken, skickar jag den här bilden till alla du känner.”

Kan hända tjejer och killar
Tänk på att det inte bara är tjejer som råkar ut för detta – det kan hända killar också.

Acceptera inte att någon vill se bilder på dig när det handlar om att du ska klä av dig. Händer det ska du alltid polisanmäla.

Om du ska träffa en person du bara haft kontakt med på nätet, ta alltid med någon vid första träffen. Det bästa är en vuxen, men du kan också be en kompis följa med eller hålla utkik en bit bort.

Gå aldrig hem till någon, utan träffas på till exempel ett kafé där det finns andra människor.

När du vill göra en polisanmälan

Fler exempel på grooming
Ofta är det svårt att veta om man är utsatt för grooming. Många gromare, som brottslingarna kallas, pratar inte om sex till en början. De låtsas vara någon annan, tar kontakt med en tjej eller kille och kartlägger deras liv. Det är lätt för gromaren att hitta tjejer och killar i ”rätt” ålder på olika sajter, som dessutom bor i ”rätt” stad.

Här är några exempel på hur det går till.
Berättelserna är baserade på verkliga fakta, men både namn och användarnamn är påhittade.

Han var snäll och betalade Isaks kontantkort
Fredrik_01 började chatta med Isak, 12 år, när de spelade onlinespel. Snart spelade och chattade de dagligen och pratade bland annat om fotboll och tjejer. När Isaks pengar tog slut innan sommaren var Fredrik_01 snäll och satte in 200 kronor på hans spelkonto. Under sommaren fyllde han även på Isaks kontantkort till mobilen.

Isak var glad över att ha hittat en så schysst kompis. Därför var det inte konstigt att de skulle träffas hemma hos Fredrik_01. Isak gick dit själv eftersom de kände varandra så väl och bodde i samma stad.

Men när han kom dit visade det sig att Fredrik_01 var en gubbe som ville att Isak skulle göra äckliga saker med honom. Isak blev väldigt förvånad eftersom han hade trott att killar inte råkade ut för sådant här. Det tog tre år innan Isak vågade berätta vad som hänt för någon.

”Hon fanns alltid där för mig”
Julia, 12 år, kände sig ofta ganska ensam. Hon ägnade allt mer tid åt att chatta och tyckte det var en av de bästa dagarna i hennes liv när hon och Fluffis99 hittade varandra. Julia tyckte att det var så skönt att Fluffis99 nästan alltid fanns där hon loggade in. Ingen hade tidigare sagt till henne att hon var söt och fin.

Hon tyckte att det kändes som om Fluffis99 förstod henne när hon berättade om sitt liv och om vad som var jobbigt. Efter ett tag skrev Fluffis99 att de borde prova att bli modeller. Hon hade en jättebra kontakt som hon till och med hade träffat på riktigt, en helschysst kille som hette Gustav.

Gustav och Julia började umgås online och han ville se henne i webbkameran, helst utan tröja, för att kunna avgöra om hon skulle passa som modell. Han sa att han gillade vad han såg. Julia kanske skulle kunna bli modell! Hon blev väldigt glad. Hon hade aldrig känt sig så uppskattad av någon.

Tänk att Gustav, en fotograf, tyckte att hon var snygg. Han ville se mer av henne i webbkameran och Julia skickade dessutom några bilder. Till sist fick Julia veta att Gustav och Fluffis99 var samma person. Fluffis99 var alltså en 57-årig man som använde sig av flera smeknamn.

Båda älskade hästar
Mira, 10 år, träffade Bubbliga_anna på nätet och de blev kompisar direkt, eftersom båda gillade hästar. Bubbliga_anna berättade om sina kompisar, hur det var i skolan och hemlisar som hon inte berättat för någon annan. Mira blev överlycklig när hon förstod att Bubbliga_anna inte bodde långt bort – och hade en egen häst. Hon lovade att Mira skulle få börja rida gratis och de bestämde att Mira skulle komma hem till henne.

Vad Bubbliga_anna inte berättade var sanningen: att hon egentligen hette Johan, var 35 år och inte bryr sig ett dugg om hästar. Han hade chattat med Mira i tre månader bara för att hon skulle våga träffa honom. Johan ville ha sex med henne och brydde sig inte alls om vad Mira sa eller vad hon ville. Det var det värsta Mira varit med om i hela sitt liv.

Lite senare kom det fram att han hade många användarnamn och att ett par av Miras andra nätkompisar också egentligen var Johan.

Anna fick så många komplimanger
Linus17 var den finaste på jorden! Anna, 16 år, tänkte på honom hela tiden och hade aldrig varit så kär innan. De chattade varje dag och kände verkligen varandra. När Anna skickade bilder på sig själv skrev Linus17 att hon var den snyggaste och sexigaste tjej han hade sett. Han ville att hon skulle ta av sig tröjan och ställa sig framför webbkameran. När hon gjorde det fick hon ännu fler komplimanger. Han började tjata om fler bilder, men Anna ville inte skicka fler, utan bara fortsätta chatta.

Linus17 hotade då att sms:a en bild på henne när hon visade brösten till hennes mamma och dessutom lägga upp den på nätet så att alla hennes kompisar skulle se den. Anna blev rädd och kände sig jättedum. Hon vågade inte säga ifrån, utan skickade fler bilder där hon till slut var helt naken. Men Linus17 blev aldrig nöjd utan krävde fler.

Till slut brast allt och hon berättade för sin mamma som ringde till polisen. Det visade sig att Linus17 egentligen hette Mattias och att han hade kontakt med 43 tjejer samtidigt och hade lyckats lura de flesta.

Fakta om gromaren
Gromaren är vanligtvis en man. Han kan vara 18 år, han kan vara 85 år eller något däremellan. Han har tät kontakt med unga tjejer och killar under en längre tid. Genom att vara snäll, ge komplimanger och alltid finnas där för dem får han dem att känna förtroende för honom. Han utnyttjar att han kommit nära och är väldigt duktig på att låtsas vara en yngre person.

Den finns också en annan typ av gromare som inte har tålamod att bygga upp relationer. Han skriver rakt på sak, exempelvis kan han be en tjej visa brösten i webbkameran innan de känner varandra. Genom att kontakta många killar och tjejer samtidigt, ibland fler än hundra, hoppas han att någon av dessa ska nappa på hans uppmaning eller förslag.

Gromaren är ute efter att träffas för att ha sex, för att komma över lättklädda bilder eller för att få se unga, lättklädda personer i webbkameran. Han använder sig av flera olika användarnamn, allt från ett fåtal till flera hundra, och har kontakt med många tjejer och killar samtidigt. Gromaren är alltid inne på de sidor som är mest populära bland unga.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login