Populärvetenskapliga föreläsningar om forskning

By on 2 maj, 2023
Bild: Örebro Universitet

Dans för hälsa, preventivmedel, Tik Tok och livet med funktionsnedsättning är några exempel från programmet när Örebro universitets fem nya professorer, och de två vinnarna av årets pris i forskningskommunikation bjuder in till föreläsningar i kortformat på Kulturkvarteret i Örebro.

Populärvetenskapliga föreläsningar om forskning, välkommen till Kulturkvarteret.

De offentliga föreläsningarna, som är en del av Örebro universitets akademiska högtid, innebär en chans för allmänheten att få en snabb inblick i flera olika ämnen.

Varje forskare har 15 minuter på sig att presentera sin forskning vid evenemanget, som äger rum fredag 5 maj mellan 14.30 och 17.00 i foajén till Kulturkvarteret i Örebro. 

Moderator är Örebro universitets kommunikationschef Marie Brodin.

Här är Örebro universitets fem nya professorer

Peter Berglez, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, föreläser under rubriken ”När Tik Tok övertrumfar SVT. Medieutvecklingens möjligheter och risker.

Thomas Strandberg är professor i socialt arbete. Han föreläser på temat ”Ett liv som räddas ska också levas – stödinsatser efter förvärvad hjärnskada”.

Jan Brynhildsen, professor i medicinsk vetenskap, föreläser under rubriken ”Preventivmedel – visst är det bra!”.

Mats Landqvist är professor i retorik med inriktning mot kriskommunikation. Han föreläser om ”Nygammal retorik i kris”.

Thomas Barow är professor i pedagogik med inriktning mot specialpedagogik. Han föreläser på temat ”Vad ska man säga?!? Specialpedagogiska begrepp förr och nu”.

Forskare som prisas för god forskningskommunikation

Även de två första vinnarna av Örebro universitets och the Hamrin Foundations nyinstiftade pris för framstående forskningskommunikation ger varsin föreläsning.

Det externa priset tilldelas till Joakim Larsson, professor i miljöfarmakologi vid Göteborgs universitet, som föreläser under rubriken ”Vår antibiotika i deras vatten – en berättelse om smutsig läkemedelsproduktion och risker för resistensutveckling”.

Medicine doktor Anna Duberg vinner det interna priset som går till en doktorand eller forskare vid Örebro universitet. Hon föreläser på temat ”Dans – en insats för att stärka psykisk hälsa”.

Alla föreläsningar är gratis och öppna för allmänheten. Hela programmet hittar du här.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro Universitet

You must be logged in to post a comment Login