Premiär på fredag för ”Haren och vråken”

By on 30 juni, 2022
Bild: LindeKultur

Premiär på fredag för sommarens Stadra-föreställning – ”Haren och vråken” av Lars Forsell, fredag 1 juli kl 19:00 är det premiär för sommarens föreställning på Stadra Teater – ”Haren och vråken” av Lars Forsell som är en av teaterns största satsningar med en ensemble på 15 personer.

Föreställningen ges onsdagar-söndagar till 14 augusti.

”Med en berättelse som förflyttar publiken till 19 augusti 1772, vill vi ge ett riktigt teateräventyr på Stadra. Regissör är Lena Engqvist Forslund, som också satte upp Hjalmar Bergmans Dollar förra året, och som blev en stor succé. Även detta år leder hon en stor ensemble på 15 personer, i denna berättelse som utspelar sig exakt 250 år tillbaka i tiden”, skriver Stadra Teater i ett pressmeddelande.

Lyfter fram Lars Forssell

Stadra Teater ger nu sin tjugofemte säsong och i år med en av teaters största satsningar. Med en rak linje ända sedan 1999 med uppsättningar om och kring olika svenska författarskap fortsätter teatern i år med att lyfta fram Lars Forssell – denne månsskiftande författare och dramatiker som såväl satt i Svenska Akademien som skrev krogshow för Lill-Babs.

Pjäsen – en svensk klassiker

Forssells pjäs Haren och vråken betraktas idag som en svensk klassiker och har 1700-talest lätta ton över sig samtidigt som den innehåller stor dramatik och många människoöden. Forssells litterära värdshus Haren och vråken förlade han till Hagaparken i Stockholm och där handlingen utspelar sig det historiska datumet 19 augusti 1772, den dag då Gustaf III genomförde sin statskupp. I pjäsen möter publiken gestalter som Ulla Winblad, Fredman, Bellman, general Piper och många fler. Pjäsen börjar i ljus och griper om hjärtat alltmer för att sluta i mörker.

Bild: LindeKultur

Konstnärligt team och skådespelare

Lena Engqvist Forslund, som förutom att vara regissör även varit teaterchef på Giron Sámi teahter och på Teater Västernorrland i många år, återkommer i år efter förra årets stora framgång med Dollar av Hjalmar Bergman. Tolkning av pjäsen i det begränsade scenrummet är även i år en stor och givande utmaning med en stor ensemble. 

Agneta von Gegerfelt som nu medverkar för fjärde året har skapat en rik palett med 1700-tals dräkter för den stora ensemblen på 15 personer. Scenograf Anna Westman återkommer till Stadra efter flera år och Bellmans musik har arrangerats av Anders Ortman, den av teaterns medarbetare som varit med från teatern start och som kallas ”Stadras Mozart”

Ulla Winblad spelas av Caroline Rauf och Rune Jakobsson gör Fredman, båda från Stockholm. Från Örebro medverkar bland andra Isabelle Moreau och Niclas Ekholm och från Nora Magnus Wetterholm som general Piper. 

Kultur | Stadra
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login