Prisad handbok förbereder ungdomar för mönstringen

By on 17 april, 2023
Mönstringshandboken 2023.
Bild: Plikt- och prövningsverket

I dagarna dimper mönstringshandboken ner i 24 398 brevlådor. Alla ungdomar födda 2005 som fått besked att de kommer att kallas till mönstring får boken hemskickad, för att de på bästa sätt ska kunna förbereda sig inför mönstringen.

Det är fjärde året i rad som mönstringshandboken ges ut. I boken får man, förutom praktisk information inför mönstringen, även stifta bekantskap med Linn, Erik och Olle som nyligen gjort sin grundutbildning. De berättar om mönstringen, utmaningar och hur grundutbildningen utvecklat dem som individer.

Vinnare av lilla publishingpriset 2022

2022 vann mönstringshandboken lilla publishingpriset med motiveringen ”För perfekt målgruppsanpassning med inspirerande texter, välgjorda bildreportage och mycket god form”. Lilla publishingpriset delas ut årligen för utmärkt kommunikation till en ung målgrupp.

– Mönstringshandboken är en del i myndighetens informationsuppdrag som innebär att vi särskilt ska informera om vad lagen om totalförsvarsplikt innebär. I undersökningar har vi uppmärksammat att ungdomarna gillar att få brev vilket vi tog fasta på och skapade mönstringshandboken, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket.

Bäst lämpad får göra grundutbildningen

Den som väljs ut att genomföra grundutbildning med värnplikt är den som bedöms ha bäst förutsättningar för respektive befattning, både fysiska och psykologiska förutsättningar påverkar bedömningen. Den första grundutbildningen med värnplikt för gruppen födda 2005 startar under sommaren 2024.

Utbildningen är mellan nio och femton månader lång och genomförs på något av Försvarsmaktens förband runtom i landet. Att göra grundutbildning med värnplikt är ingen rättighet, däremot en skyldighet för den som blir inskriven.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Plikt- och prövningsverket

You must be logged in to post a comment Login