Rädda Barnen vill se utredning om situationen för barn under protesterna i Iran

By on 10 november, 2022
Arkivbild

Rädda Barnen stödjer kraven från flera FN-experter om att FN:s råd för mänskliga rättigheter bör tillsätta en internationell utredning rörande situationen i Iran.  

Sedan 22-åriga Jina Mahsa Aminis död den 16 september i år har tusentals människor i Iran gått ut i demonstrationer över hela landet. Enligt rapporter har många barn dödats, skadats och gripits under protesterna.

FN:s särskilda rapportör om situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran, Javaid Rehman, har sagt att barn påverkats oproportionerligt hårt av händelserna i landet. Enligt FN-rapportören har över 27 barn dödats, räder har genomförts mot skolor och barn har blivit arresterade på grund av att de deltagit i protesterna. Enligt vissa uppskattningar kan så många som 40 barn ha dödats.

Inger Ashing, chef för Save the Children International, säger:

”Vi stödjer kraven på en internationell granskning av händelserna i Iran under de senaste sju veckorna, och att våldet mot fredliga demonstranter genast måste upphöra. Våld mot barn är oacceptabelt och när kvinnors rättigheter attackeras utgör det också en attack mot flickors rättigheter.”

Spridningen av inlägg om protesterna i Iran har varit mycket stor i sociala medier. Iran meddelade i förra veckan att de beställt en granskning av videos och bilder som visar våld från regeringsstyrkor mot iranska demonstranter.

Rädda Barnen är världens största självständiga barnrättsorganisation och når årligen tiotals miljoner barn i cirka 120 länder genom sitt arbete för att rädda och förbättra barns liv.  Att säkra barns rättigheter är grunden för vårt arbete. Organisationen är inte verksam i Iran.

Rädda Barnen har gjort ett globalt åtagande med sikte på år 2030 om att våld mot barn inte längre ska tolereras och att de mest utsatta barnen ska skyddas. För att nå vårt mål arbetar vi bland annat gentemot regeringar för att utveckla och genomföra politiska beslut och reformer som skyddar barn, ett arbete där barn också själva involveras och lyssnas till.

Världen | Iran
Örebronyheter

Källa: Rädda Barnen

You must be logged in to post a comment Login