Rådhustorget i Lindesberg med i omröstning om Sveriges vackraste torg

Av på 19 december, 2021
Foto: Rolf Karlsson Bildmakarna.

Är Rådhustorget i Lindesberg Sveriges vackraste torg? Det frågar folkrörelsen och föreningen Arkitekturupproret i en omröstning under december som är öppen för alla intresserade. Hundra torg i hela landet är utvalda – däribland Rådhustorget i Lindesberg – och nu ska en segrare utses.

Precis som i Melodifestivalen går det bra att rösta på flera alternativ så rösta gärna på dina 10 favoriter bland de 100 torgen. Ni röstar genom att klicka i listan i Arkitektupprorets facebookgrupp “Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor“.

Folkrörelsen och föreningen Arkitektupproret har tidigare utnämnt Sveriges vackraste stad (2017), Sveriges fulaste stad (2018), Sveriges vackraste byggnad (2019) och Sveriges fulaste byggnad (2020). ”Nu fortsätter vi med våra populära omröstningar om fint och fult i våra städer och ber det svenska folket att denna gång utse Sveriges vackraste torg”

Arkitekturupproret med över 56 000 medlemmar har valt ut 100 torg i Sverige – och nu ska Sveriges vackraste torg röstas fram.  ”Självklart går skönhet att mäta. Vi har tidigare visat hur just omröstningar visar folkets favoritsmak. Det finns en anledning att turister väljer att ta en kaffe på mysiga gamla torg istället för modernistiska 1960-talstorg med lådor utan arkitektur. Självklart kommer vi också rösta fram Sveriges fulaste torg nästa år”, skriver Arkitekturupproret,

Så hör skriver Arkitekturupproret om Lindesbergs torg:

”Är Lindesbergs torg Sveriges vackraste torg? Lindesbergs torg är den kulturhistoriskt bäst bevarade delen av gamla Lindesberg med flera kulturminnesmärkta byggnader som det finns ett gemensamt riksintresse av att bevara. Torget ligger mitt i Lindesberg och har under sekellånga tider varit stadens centrum för offentlighet och handel. Ingen annan plats i Lindesberg har så tydlig historisk prägel som torget med sina karaktärsskapande och monumentala byggnader. Stadshotellet – som grundades 1870 och är ett av Sveriges äldsta stadshotell – tronar stolt på Kungsgatans krön med Spruthuset och Café Oscar som tillhörande pendanger, vilka ger accent och inramning åt torget. Sparbankshuset, som uppförts av den nationellt kände arkitekten Erik Hahr, kompletterar torgets södra sida. Lindesberg är en bortglömd stad men har mycket att erbjuda”

Örebro län | Lindesberg
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in