Regionalt – Att brandöva hemma kan rädda livet på dig och dina barn

By on 11 oktober, 2016
När en brand uppstår är det röken som är farlig. Röken stiger och sprider sig snabbt. Se därför till att öva på att krypa ut när du brandövar hemma med barnen.

De flesta brandövar regelbundet på jobbet eller i skolan. Men många familjer glömmer att brandöva i hemmet, den plats där man spenderar mest tid. För att öka chansen att klara sig från brand har brandskyddsexperten Anders Färdig och Sector Alarm tagit fram en film som ska inspirera barnfamiljer att brandöva hemma.

Det är lika enkelt som viktigt att brandöva hemma. När larmet går är det lätt att vi blir irrationella och beter oss konstigt. Det gäller inte minst barn som tyvärr ofta gömmer sig när larmet går, säger Anders Färdig. För att inspirera till och avdramatisera brandövning i hemmet har vi gjort en lättsam och rolig film som vänder sig till hela familjen.

Det brinner i 17* svenska hem dagligen, vilket gör hemmet till den vanligaste brandplatsen i samhället. Det finns många anledningar till att det kan börja brinna i hemmet. Ett glömt ljus, en dåligt sotad skorsten, elfel eller en övermatad tvättmaskin.

Så många som 93 % vet inte att den vanligaste orsaken till att det börjar brinna i hemmet är en glömd kastrull**. Vi vill upplysa om brandsäkerhet, men framförallt uppmuntra familjer att faktiskt brandöva hemma och lära ut hur man gör. Vårt mål är att göra svenska hem lite mer brandsäkra och lite tryggare, säger Helene Löfgren marknadsdirektör på Sector Alarm.

Brandskyddsexpert Anders Färdigs tips för att ta sig ut säkert:

 • Gör en utrymningsplan för varje våningsplan
 • Bestäm en plats att samlas på (återsamlingsplats)
 • Räkna in hela familjen
 • Ring 112 och berätta att det brinner
 • Träna på att krypa ut om det är mycket rök
 • Lär de yngsta barnen att larmljudet inte är farligt

Tips för att minska brandrisken i hemmet:

 1. Sota regelbundet
 2. Dra alltid ur laddaren när du laddat klart
 3. Håll koll så du inte torrkokar när du lagar mat
 4. Mata inte för mycket tvätt i tvättmaskinen
 5. Kör inte tvätt- eller torktumlare på natten eller när du är borta
 6. Tänd inte ljus för nära gardiner etc.
 7. Se till att din el installeras av auktoriserad elektriker

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login