Regionalt | Så packar du midsommarbilen säkert

By on 23 juni, 2016

Tänk på var du placerar bagaget när det är dags att packa in familjen i bilen och åka på midsommarfirande. Vid en krock i 100 km/h väger en väska på 30 kg i baksätet plötsligt 4 800 kg. Det är lika mycket som en elefant.

Midsommar är en av årets största trafikhelger. Med många bilar på vägen ökar risken för snabba inbromsningar och kollisioner. Packar du semesterbilen fel kan bagaget då bli en dödsfälla. En väska på 30 kg i baksätet kan väga 1 200 kg om bilen krockar eller tvärstannar vid 50 km/h. Om det händer vid en hastighet av 100 km/h blir den faktiska vikten av väskan 4 800 kg. Det är lika mycket som en afrikansk elefant väger.

Till och med en mobiltelefon som ligger löst i bilen kan skada förare och passagerare allvarligt om man behöver bromsa kraftigt, eller är med om en krock, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Vid en krock i 100 km/h väger en mobiltelefon plötsligt 15-16 kg.

Undvik också att låta lösa föremål som vattenflaskor och liknande ligga slängda i baksätet under bilresan. Det säkraste är stoppa ned dem i exempelvis fickan i stolsryggen eller lägga dem på golvet, säger Dan Falconer.

Det är särskilt när lösa föremål far iväg och träffar huvudet eller halsen på någon passagerare som skadan kan bli allvarlig.

Så packar du bilen
När semesterbilen ska packas är det, förutom att det är viktigt att göra det på rätt sätt för att skydda passagerarna, också viktigt att se till att bilens köregenskaper bevaras. Tyngdpunkten ska vara så låg som möjligt.

Lägg alltid de tyngsta sakerna underst och i mitten. Stuva väskorna mot ryggstödet, men låt inte bagaget gå upp över ryggen på sätet. Lägg heller inga hårda saker på hatthyllan.

Har man en kombi eller SUV kan ett bagagenät bidra till extra säkerhet.

Med hund i bilen
Är hunden med till midsommarfirande är det viktigt att tänka på att hålla hunden sval och planera in pauser för rastning och vatten. Bind inte fast din hund i dragkroken och lämna aldrig hunden ensam i bilen.

Hundens vikt förändras dramatiskt om du krockar. Sedan 2010 finns en regel som säger att hundar måste sitta säkert när de reser i bil. Detta innebär de ska sitta i en fastspänd bur, sitta bakom ett galler eller nät eller fastspända i sele. En hund som sitter lös i baksätet blir extremt tung vid häftiga inbromsningar och kan skada både sig själv och andra. En chiuaua på 2 kg väger plöstligt 256 kg vid en krock i 90 km/h.

Var noga med takboxen

Det är frestande att fylla takboxen. Läs på om vilka viktgränser som tillverkaren anger och undvik att packa tunga saker i boxen. Med bagage på taket kan bilens köregenskaper förändras avsevärt. Se efter i bilens instruktionshandbok vilken maxvikt som gäller för biltaket.

Säkra lasten i takboxen genom att packa lätta saker mot väggarna, vilket ger stabilitet. Och använd lastremmar så att packningen hålls på plats i boxen, säger Dan Falconer.

Ifs tips för hur du packar bilen säkert i midsommar

  • Lägg de tyngsta sakerna underst och i mitten. Väskan med sillburkar och nubbeflaskan ska ligga längst ned.
  • Förvara saker som behöver finnas till hans under resa på golvet eller i en stolsficka. Gäller både mobiltelefoner och barnens leksaker.
  • Stuva väskorna mot ryggstödet.
  • Låt inte bagaget gå över ryggen på sätet.
  • Lägg inga tunga saker på hatthyllan. Låt ingen liten hund ligga där heller.
  • Har man en kombi eller SUV är det en bra idé att skaffa ett bagagenät.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login