Regionalt | Vanligaste frågor hyresgäster behöver hjälp med

Av på 2 januari, 2016

Brister i lägenheten, fastighetsägare som ställer krav på skadestånd när hyresgäster har flyttat och störningar av olika slag. Det är några av de vanligaste frågor som landets hyresgäster har behövt hjälp med av Hyresgästföreningen under 2015.

Varje år kontaktar tiotusentals hyresgäster Hyresgästföreningen om en rad olika frågor. Det kan handla om vad man har rätt att göra som hyresgäst när man vill göra om i lägenheten, spisar eller kranar som inte fungerar, hur man gör när man stör sig på grannar som röker eller grillar på balkongen eller hur varmt eller kallt det egentligen ska vara i lägenheten.

Hyresgästföreningens nationella rådgivning har under 2015 lämnat nästan 50 000 råd till undrande medlemmar. Andra frågor hamnar hos föreningens drygt 50 jurister och 100 handläggare runt om i landet. Under 2015 har det hittills kommit in nästan 17 000 ärenden till Hyresgästföreningens juridiska enheter.

Så här ser årets topp 5-lista ut:

  1. Brister i lägenheten, till exempel att det är kallt, spisen är trasig eller det är fuktskador.
  2. Lägenhetens skick, det vill säga bristande underhåll av något slag som flagande tapeter eller dåliga golv.
  3. Hyresgästens skadeståndsansvar, det vill säga att hyresgästen får krav från hyresvärden om att åtgärda eller betala för saker när de flyttat.
  4. Störningar av olika slag, som till exempel klagomål på grannar, ljudstörningar från restaurang, hissar eller tvättstuga.
  5. Förlängning av hyresavtal, det vill säga tvister när hyresgäster blir uppsagda.

Hyresgästföreningen har mätt fördelningen av ärenden sedan 2009 och under samtliga år sedan dess har de fyra första kategorierna legat med bland de fem vanligaste klagomålen. Men för första gången finns tvister kring uppsägningar med bland de fem vanligaste klagomålen.

Det går inte att säga tvärsäkert varför det har ökat just i år, men en trolig anledning är att bostadsbristen framför allt i storstäderna är så utbredd att innehavet av ett hyreskontrakt blir väldigt viktigt, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Ett bevis för det är att den stora ökningen av ärenden kring hyresavtal framför allt rör Stockholm. Hyresvärdar runt om i landet har också generellt sett blivit tuffare när det gäller hyresavtal. Det handlar dels om inkomstkrav och andra krav de ställer på blivande hyresgäster för att ens komma på fråga, dels att de i många fall har blivit mer angelägna omatt göra sig av med hyresgäster som inte sköter sig på ett eller annat sätt. Och då märks det också i statistiken kring tvister, säger Susanna Skogsberg.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in