Resebeteendena svenskarna stör sig mest på

By on 29 maj, 2024
För närmare var tredje svensk är paxandet av solstolar på morgonen något man stör sig på hos andra svenskar.

Arkivbild

Resebeteendena svenskarna stör sig mest på, men själva gör sig skyldiga till. Applåder när flygplanet landar, att paxa solstolar vid poolen eller att visa för mycket bar hud.

Inför årets sommarresor har researrangören Airtours låtit svenskarna avslöja, vilka semesterbeteenden de stör sig mest på hos sina landsmän och vilka som är mer eller mindre socialt accepterade.

Sommaren står runt hörnet och inför ledigheten planerar varannan svensk att åka på utlandssemester*. Att resa är inte bara härligt, många upplever också att det gör dem mer glada och avslappnade. Däremot är det inte alltid lika harmoniskt att stöta på andra svenska turister på utlandsresan.

Samtidigt som det skapar en känsla av samhörighet, är det inte sällan skämskudden åker fram när man bevittnar typiska charterbeteenden från andra svenskar i semesterparadiset. Researrangören Airtours har i en undersökning tittat på vilka semestervanor svenskarna stör sig mest på hos varandra, men ofta faller för själva.

Enligt undersökningen är det främsta irritationsmomentet när andra svenskar blir för fulla på semestern. Det uppger nästan 40 procent. För närmare var tredje svensk är paxandet av solstolar på morgonen, liksom bristande hänsyn för lokalbefolkning och den lokala kulturen något man stör sig på hos andra svenskar.

För somliga gror irritationen över andra landsmän redan på utresan. Den klassiska applåden som bryter ut när planet har landat är det många som reagerar på. Det är dock främst de i åldrarna 56–65 år som finner det glada klappandet irriterande, medan yngre är mer till freds med fenomenet.

Att stå snällt och vänta i diverse köer på flygplatsen är ofta en del av resan, men det kan också skapa frustration bland medresenärer. 17 procent av svenskarna uppger att de stör sig på folk som tränger sig i köer.

– Att applådera glatt när flygplanet landar är ett typiskt semesterfenomen som lever kvar, sedan de första charterresorna ägde rum för snart 70 år sedan. Även om det av vissa kan uppfattas som ett irriterande och kanske lite genant inslag, måste jag säga att det också finns något fint med det hela. Det är glada gester som signalerar en typ av gemenskap, och jag tycker att det är rätt fascinerande att den typen av semesterbeteenden fortfarande lever kvar, säger Stefan Chatzopoulos VD på Airtours.

Att visa för mycket bar hud och att inte dricksa är däremot semesterbeteenden som få svenskar stör sig på hos andra. Endast 5 procent svarar att de irriterar sig på det enligt undersökningen. Ett annat semesterbeteende som inte verkar störa svenskarna är när andra tar orimligt många foton under utlandsresan. Det uppger 8 procent.

Topp 5 beteenden svenskarna stör sig på med andra svenskar under utlandssemestern

  • Blir för fulla
  • Paxar solstolar på morgonen
  • Brist på hänsyn för lokalbefolkning och lokalkultur
  • Charterklappningen på flygplanet
  • Trängsel i köer

Beteenden som svenskarna stör sig mindre på med andra svenskar under utlandssemestern

  • Visar för mycket bar hud
  • Överdriven fotografering
  • Pratar dålig engelska
  • Ger inte dricks
  • Dåligt bordskick

Nöje
Örebronyheter

Källa: airtours
*Om Undersökningen
Undersökningen är utförd av Bilendi på uppdrag av Airtours. Riksrepresentativt underlag med 1 000 respondenter i åldrarna 28+ år. Undersökningen genomfördes i januari 2024.

You must be logged in to post a comment Login