Ryska och belarusiska fäktförbunden avstängda från europeisk fäktning

By on 28 juni, 2023
Arkivbild

Europeiska Fäktkonfederationen fattade vid kongressen i Krakow den 24 juni, beslutet att stänga av de ryska och belarusiska förbunden.

– Svenska Fäktförbundet stödjer avstängningen av allt deltagande från de ryska och belarusiska förbunden så länge Rysslands anfallskrig pågår, säger Daniel Lazer som representerade Svenska Fäktförbundet vid kongressen. – Vi lämnade ett liknande förslag från Sverige förra året som då inte vann majoritet och vi välkomnar att ukrainarnas väl dokumenterade förslag vann gehör i år.

I samband med Europeiska Spelen i Krakow genomförde EFC sin kongress. Den punkt som upptog i särklass mest tid var ukrainska förbundets två förslag angående Ryssland och Belarus. Det första förslaget syftade till att förbjuda deltagande av ryska fäktare, tränare och andra delegater i EFC-tävlingar. I det andra förslaget yrkade ukrainarna på avstängning för det ryska och belarusiska fäktförbundet för att hindra representanter från dessa länder dessa länder från att dela i organisationens arbete.

Båda förslagen vann majoritet på kongressen.

Den ukrainske ordföranden Mikhail Ilyashev lyft bland annat fram att Ryska Fäktförbundet på sin hemsida har kontakt till distriktförbund i de fyra regioner i Ukraina som Ryssland säger sig ha annekterat mensom man saknar full kontroll över. Annekteringen har fördömts av en lång rad länder.

Samtidigt fanns det en tydlig opposition mot beslutet. Den bulgariska delegaten vädjade till kongressen att rösta nej till förslagen. Beslutet fattades med sluten omröstning och antogs med 23 röster för och 11 röster mot.

Enligt nyhetssajten InsideTheGames har kongressbesluten kritiserats för att vara ”politiskt” av ordföranden i Ryska Olympiska Kommittén, Stanislaw Pozndiakov. Pozidiakov är själv fäktare och vann OS-guld i sabel i Atlanta. Han var även ordförande för EFC fram till maj 2022 då han avsattes på en extrakongress.

Beslutet som EFC fattat omfattar alla europeiska tävlingar som organiseras av EFC förutom de som ingår i världsrankingen. Junior- och senior-EM, som båda ingår i världsrankingen för juniorer respektive seniorer, ingår därför inte i avstängningen eftersom Internationella Fäktförbundet (FIE) tillåter ryska och belarusiska fäktare att delta som ”neutrala individuella atleter” i enlighet med IOK:s rekommendationer.

Sport | Sverige/Europa
Örebronyheter

Källa: Svenska Fäktningsförbundet

You must be logged in to post a comment Login