Så är du tillräckligt försäkrad under jullovet

By on 23 december, 2023
Arkivbild

Nu är julen här och för många blir det en efterlängtad ledighet med tid för familj, vänner och aktiviteter. Medan somliga reser iväg, både utomlands och till andra delar av Sverige, hittar andra på aktiviteter på hemmaplan.

Det är en härlig tid, men oavsett aktivitet finns risken att julledigheten bjuder på oönskade överraskningar där det är benbrott i skidbacken, inställda resor och barnsjukdomar på solsemestern. Plötsliga händelser likt dessa ställer krav på att vi i förebyggande syfte sett över våra försäkringar, annars kan det oväntade och redan utmanande också bli onödigt dyrt.

I ICA Bankens senaste rapport Pengakollen, som bygger på en Sifo-undersökning utförd av Verian (fd Kantar Public), framkommer det att var tredje svensk är osäker på innebörden av sitt försäkringsskydd.

ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hejlmér kommer med några goda råd om vad som är bra att tänka på när det kommer till försäkringar under jullovet.

Försäkringsförvirring – så är du tillräckligt försäkrad under jullovet

  • I skidbacken 
    Kom ihåg att du inte har samma försäkringsskydd om du skadar dig utanför pisten. Att åka offpist är något som försäkringsbolagen klassar som riskfylld aktivitet och därför hamnar utanför det ordinarie skyddet. Så planerar du att lämna pisten kan du behöva särskilda tilläggsförsäkringar för ett komplett skydd.Om din skidutrustning blir stulen, vare sig det är hyrd utrustning eller din egen, täcks det vanligen av hemförsäkringen. Men! Detta kommer med ett så kallat aktsamhetskrav. Det innebär att du inte får lämna skidorna utan uppsikt för länge, för då finns risken att du blir utan ersättning.
  • På resan
    Om ditt flyg hem från utlandsresan blir inställt har du oftast rätt till ombokning eller återbetalning. Om du betalat resan med ett bankkort eller kreditkort kan det ingå en reseförsäkring som kompletterar det reseskydd som vanligen ingår i en hemförsäkring. Innehållet skiljer sig en del mellan olika banker och försäkringsbolag. Därför bör du kolla upp detta inför resan och vid behov teckna en kompletterande reseförsäkring innan avfärd.Om barnen skulle bli sjuka och ordineras vila eller hamna på sjukhus så att ni inte kan njuta av ledigheten som planerat, kan ni ha rätt till en ersättningsresa och/eller ersättning för sjukdagarna. Vad som gäller skiljer sig mellan olika försäkringar. Kom ihåg att du också kan anmäla VAB hos din arbetsgivare och försäkringskassan så att du slipper ta av dina semesterdagar.
  • På hemmaplan
    På hemmaplan väntar sannolikt både kyla och halka i jul. Ifall du halkar och skadar dig är det viktigt att anmäla skadan till din olycksfallsförsäkring omgående för att få ersättning för alla utlägg kopplade till den vård du behöver. Anmäl också skadan till de andra försäkringar du har. Du kan inte få dubbel ersättning för utlägg men däremot för eventuell invaliditet som uppstår till följd av olyckan. I vissa fall kan du också ha rätt till skadestånd. Anmäl därför också händelsen till kommunen, fastighetsägaren eller butiks- eller restaurangägaren.Julen är som bekant de levande ljusens tid och i regel ökar brandstatistiken markant i december och januari. Utöver att ha koll på sin hemförsäkring, är brandvarnare, brandfilt och brandsläckare viktiga ”försäkringar” om olyckan skulle inträffa. Hemförsäkringen kan ju trots allt inte skydda dig från branden, men det kan aktsamhet och förebyggande åtgärder göra.

Sverige
Örebronyheter

Källa: ICA Banken

You must be logged in to post a comment Login