Så blir det bäst pang för pengarna

By on 29 december, 2022

Var kreativ men tänk på symmetrin. Och tumma aldrig på säkerheten. Det är några av tipsen som Ulrika Lindstrand, pyrotekniker och förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer, ger för att lyckas med nyårsfyrverkerierna.

Sveriges Ingenjörs förbundsordförande Ulrika Lindstrand är både civilingenjör i kemiteknik och pyrotekniker. Innan hon påbörjade sin karriär som ingenjör jobbade hon professionellt med just fyrverkerier. På meritlistan finns raka 5 vinster i student-SM i fyrverkeri och jurymedverkan under Stockholms vattenfestival. Inför nyårsafton delar hon med sig av hur man får till ett riktigt sprakande fyrverkerier för att välkomna in det nya året. 

– Undvik otympliga pjäser eller annat som måste surras fast. Det bästa är att använda sig av en tårta, färdigmonterade lådor med fyrverkeripjäser som i princip sköter sig självt när man väl tänt på. Då behöver man inte oroa sig för att det ska välta eller klicka. På så sätt kan man ta ett steg tillbaka och tillsammans med sitt nyårssällskap njuta av skådespelet på himlen, säger säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer. 

Fyrverkerier är en uråldrig tradition som använts vid flera olika slags tillfällen. Tidigare fanns det ingen renodlad utbildningbana för att bli pyrotekniker. Istället var det genom traditiionell upplärning av ceritiferade pyrotekniker inom skrået. Idag finns det dock mer strukturerade kursupplägg utifrån de typer av fyrverkeripjäser som ska hanteras.

– Kreativitet är ett väldigt viktigt inslag i ett bra fyrverkeri. Kombinnationen av ett visst tema,  en bra symmetri med något oväntat ger ofta en riktigt häftig upplevelse. Jag är själv ganska nördig på det sättet, att när jag själv tittar på fyrverkerier kan inte låta bli att se på det som pyrotekniker, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer. 

Ulrika Lindstrands tips för ett bra fyrverkerispel: 

  1. Säkerhet – sätt alltid liv och hälsa i första hand, för både djur och människor. Undvik t.ex. att hantera större pjäser om man inte har tidigare erfarenhet
  2. Tematik – har ett förutbestämt tema som ska visualiseras och låt det vägleda komponeringen 
  3. Variation – ha olika höjd, färger och intensivitet i pjäserna
  4. Tempo – se till att åskådarna får chanser att hämta andan och ta in 

Se Ulrika Lindstrand berätta mer om nyårsfyrverkerier i videon ovan.

Nöje | Sverige
Örebronyheter

Källa: Sveriges Ingenjörer

You must be logged in to post a comment Login