Så här enkelt tar du hand om stekfettet i jul

By on 15 december, 2022
Bild: Örebro kommun

Låt inte stekfettet från julmaten orsaka stopp i avloppet. När det spolas ner i diskhon stelnar det till stora klumpar, orsakar stopp i avloppsledningarna och risk för översvämning i fastigheter. Matfett hör hemma i avfallet, inte i avloppet.

Det räcker med hushållspapper och en tom pappersförpackning för att ta hand om det på rätt sätt.

Köttbullar, kål, skinka och korv är några exempel på mat som ofta tillagas vid jul. Efter matlagningen ska du torka ur fett i grytor och stekpannor med hushållspapper och slänga det i den bruna matavfallspåsen.

Stora mängder fett och olja behöver svalna. Häll det sedan i en tom pappersförpackning med skruvkork. Skruva åt korken ordentligt och släng paketet i restavfallspåsen. Du kan också lämna in den på någon av kommunens bemannade återvinningscentraler. Matfett hör hemma i avfallet, inte i avloppet.

Mängden fett i ledningarna har ökat

Mängden matfett och matlagningsolja som spolas ner i det kommunala ledningsnätet har ökat. Det beror bland annat på att vi är fler kommuninvånare samt på förändrade matvanor där vi använder mer olja vid matlagning. Många vet inte heller hur de ska ta hand om matfettet och vad som händer när det hälls ut direkt i diskhon. Vi vill därför tipsa om att gå in på kommunens hemsida på orebro.se/vattentips för information om hur matfett och olja ska tas om hand efter matlagning.

– Fett som spolas ner i diskhon stelnar när det kallnar och fastnar då i ledningarna. Efterhand byggs stora fettklumpar upp som gör att avloppsvattnet inte kommer förbi, berättar Christopher Jennebo, planerare på Ledningsnät, Vatten och avlopp (VA).

Klumparna är ofta svåra att få bort och när det blir stopp i avloppsledningarna finns risk för översvämningar och vattenskador i fastigheter. Det bildas också fettansamlingar som orsakar stopp i våra pumpstationer.

Stora fettklumpar ger stora kostnader

Problematiken med fett och olja i ledningsnätet genererar stora kostnader för privatpersoner, företag och försäkringsbolag samt för VA-verksamheten på Örebro kommun.

Ett exempel från Stockholm våren 2021 kostade närmare 250 000 kronor, då ett 43 ton tungt fettberg som byggts upp vid inloppskanalen till reningsverket behövde tas om hand. Det är bara ett exempel på gigantiska fettklumpar som allt oftare dyker upp i avloppsledningsnätet runt om i landet.

På restauranger, caféer och andra företag som hanterar livsmedel ska fettavskiljare installeras, på orebro.se/fettavskiljare finns mer information.

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login