Så många elbilar rullar i Lindesberg – ”Snart är eldrift norm”

By on 21 april, 2021
Foto: Linde energi

Förra året var nästan var femte nyregistrerad bil en laddhybrid och var tionde en ren elbil, enligt siffror från branschorganisationen Bil Sweden. Och även i Lindesbergs kommun syns ett tydligt ökat intresse för att välja laddbara fordon. Kommunägda Linde energi menar att vi endast skrapat på ytan och att elbilar snart kommer vara mer regel än undantag.

– Det ska vara enkelt att välja elbil i Lindesbergs kommun. Därför har vi investerat i Örebro läns bäst utbyggda laddinfrastruktur för publik laddning, gör det enkelt för privatpersoner att beställa laddbox med ett par klick direkt via vår hemsida och skräddarsyr laddlösningar för företag och organisationer, menar Jens Isemo, vd på Linde energi.

Totalt fanns det i månadsskiftet mars-april 215 721 registrerade laddbara fordon i Sverige. Av dessa återfinns 3 393 i Örebro län, varav 216 rullar i Lindesbergs kommun. Det är en ökning med 11 laddbara fordon i kommunen jämfört med månaden innan. Sett över en längre period är trenden tydlig, intresset för eldrivna fordon ökar stadigt för varje år.

Utvecklingen i antal elbilar i Lindesbergs kommun 2013-mars 2021.

– Varje år ökar laddningarna vid våra publika laddstationer, både i antal och kilowattimmar. Dessutom ser vi en ökad försäljning av laddboxar till villaägare samt förfrågningar från bostadsrättsföreningar, fastighetsägare och företag. Elbil är inte längre ett modeord, utan något som allt fler har möjlighet att satsa på, fortsätter Jens Isemo.

Även om antalet laddbara fordon i Lindesbergs kommun endast motsvarar 1,58% av kommunens personbilar är Linde energi övertygade om att vi inom några år kommer se ett tydligt skifte, till elbilens fördel.

– Vi har endast skrapat på ytan. Ser man till teknik- och prisutveckling och de stora biltillverkarnas ambitioner kommer eldrift snart att vara normen, säger Ylva Gjetrang, EHS-ansvarig på Linde energi.

– Att välja elbil och köpa förnybar el är att göra en insats för kommande generationer. Många resor i kommunen är korta och här finns stora möjligheter att minska de klimatpåverkande utsläppen, avslutar Ylva Gjetrang.

Statistiken är sammanställd via Power Circles tjänst ELIS – Elbilen i Sverige.

Örebro läns bäst utbyggda laddinfrastruktur – en gemensam satsning

Satsningen på laddstationer är en långsiktig investering där Lindesbergs kommun, Linde energi och det kommunala fastighetsbolaget LIBO/FALAB samverkat. Laddstationerna i kommunen har satts upp i samarbete med Bee, tidigare Clever. Stationerna ingår i Bee’s publika laddnätverk, som är Sveriges största, och kan användas av alla laddbara bilar på marknaden.

Skatteavdrag för grön teknik

Från och med den 1 januari 2021 kan den som köper och installerar laddbox hemma få skatteavdrag för grön teknik, även kallat skattereduktion för grön teknik. Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för både arbete och material.

Kunden behöver inte ansöka om bidrag, avdraget sker direkt på fakturan. Resten sköter vi.

Länet
Örebronyheter

Källa: Linde Energi

You must be logged in to post a comment Login