Så många husdjur har en försäkring

By on 23 mars, 2023
Svenska hundar och katter är mest försäkrade i världen.
Bild: Dina Försäkringar

Trots tuffa ekonomiska tider fortsätter svenskarna att prioritera sina djurförsäkringar. Medan häst, hund och katt visserligen är helt i en klass för sig är det många som också försäkrar sina hamstrar, ödlor och fåglar.

Drygt var tionde har även försäkrat sina akvariefiskar. Det visar en färsk Sifo-undersökning från försäkringsbolaget Dina Försäkringar.

Ett tydligt bevis på hur mycket svenskarna älskar sina husdjur är hur väl skyddade de är i händelse av skada eller sjukdom. Försäkringsgraden för husdjur i Sverige är så hög som 78 procent, enligt Dina Försäkringars undersökning.

Även djur som inte kostar mycket, och ibland inte heller lever särskilt länge, är i många fall försäkrade. Efter häst, hund och katt är reptiler (43 %), gnagare (25 %) och fåglar (22 %) de mest försäkrade husdjuren. Var tionde (11 %) har också sina akvariefiskar försäkrade.

– Det finns nog de som tycker att det är konstigt att man försäkrar en hamster där årspremien kan överstiga inköpspriset, men när djuret går från att vara en sak till en individ är det något helt annat, säger Anita Moliis Larsson, försäkringsexpert på djur hos Dina Försäkringar.

83 procent av hundarna (95 %) och katterna (69 %) i Sverige har i dag en försäkring. Det är mest i hela EU och troligtvis i hela världen. Som exempel är försäkringsgraden för hundar och katter i Storbritannien 42 procent, i USA är den 67 procent*.

Men trots den redan höga försäkringsgraden ser Anita Moliis Larsson att allt fler hund- och kattägare försäkrar sina djur.

– En viktig förklaring är att dagens veterinärvård blivit mer avancerad, och att färre djur behöver avlivas. Har man inte någon försäkring kanske man tvingas välja att antingen skuldsätta sig eller avliva en familjemedlem. Det är inte ett beslut många vill behöva ta, säger Anita Moliis Larsson.

Yngre djurägare bäst på att försäkra

Yngre personer prioriterar djurförsäkringar mest. Bland 18-34-åringar är siffran hela 86 procent, att jämföra med 74 respektive 79 procent i åldersgrupperna 35-55 och 56-79 år. Djurförsäkringen är också något viktigare för kvinnliga djurägare; 81 procent mot 75 procent av männen.

Mest försäkrade husdjuren

  1. Häst, 99 %
  2. Hund, 95 %
  3. Katt, 69 %
  4. Reptiler, 43 %
  5. Gnagare/smådjur, 25 %
  6. Fåglar, 22 %
  7. Fiskar, 11 %
  8. Annan typ av husdjur, 9 %

Sverige
Örebronyheter

Källa: Dina Försäkringar
* Siffrorna har hämtats från North American Pet Health Insurance Association och People’s Dispensary for Sick Animals.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 13–21 februari 2023. Totalt intervjuades 3051 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

You must be logged in to post a comment Login