Så många svenskar planerar att resa i vinter

By on 31 oktober, 2023
Kanarieöarna är TUI:s mest bokade destination över höstlovet.
Bild: TUI Blue Orquidea på Gran Canaria.

De svenska hushållens ekonomi är pressad och mycket pekar på att det fortsätter så en tid framöver. Trots det planerar varannan svensk att resa utomlands inom det närmsta året och var tredje redan i vinter.

Det visar en ny Sifoundersökning från resebolaget TUI, genomförd av Kantar Media. Samtidigt vittnar TUI om högt bokningstryck i vinter med fulla flyg inför det stundande höstlovet.

Varningar om fortsatta räntehöjningar och en svag krona till trots planerar många svenskar att resa utomlands framöver. Enligt en ny Sifoundersökning beställd på uppdrag av TUI uppger 52 procent av svenskarna att de planerar en utlandsresa inom de närmsta tolv månaderna.

En tredjedel uppger att de planerar att resa redan i vinter, medan 18 procent svarar våren och sommaren. Samtidigt är det en relativt hög andel – 31 procent – som ännu inte bestämt sig för om de kommer att resa det kommande året eller inte.

– Det är framför allt de yngre resenärerna som är osäkra kring sitt resande framöver, medan det är något fler barnfamiljer som uppger att de inte kommer att resa alls. Dessa två grupper väljer även att åka på färre resor eller bokar mer prisvärda resmål i något högre grad än andra resenärer, säger Dian Martinez Valencia, kommunikationsansvarig på TUI i Sverige.

Ökad reslust till följd av dåligt sommarväder ­– höstlovet nästan fullbokat
Den gångna sommaren blev en blöt besvikelse för många, vilket tycks bidra till en uppdämd reslust hos svenskarna.

I Sifoundersökningen svarar drygt var femte, 22 procent, att de har ett större behov av att resa i höst eller vinter på grund av vädret i somras. Denna bild bekräftas av TUI som ser höga bokningsnivåer inför vintersäsongen, framför allt inför de kommande skolloven.

– Under höstlovet är flera avgångar till bland annat Kanarieöarna nära på fullsatta från nästan alla avreseorter i hela landet. Vi har även satt in större flygplan på våra avgångar till Mexiko för att möta den höga efterfrågan. Har man ännu inte bokat sin resa och vill komma i väg just på höstlovet behöver man vara flexibel när det kommer till resmål, avreseort och resetider. Det finns platser kvar till bland annat Turkiet och Rhodos, säger Dian Martinez Valencia, kommunikationsansvarig på TUI.

Även under jullovet börjar flygen fyllas på.

– Drygt sju av tio resor är redan sålda på våra långflyg. Särskilt Mexiko trendar i vinter, allt fler har fått upp ögonen för att det går att flyga direkt till Mexiko från Stockholm-Arlanda. Dock är det fortsatt Kanarieöarna som flest svenskar kommer att resa till på jullovet, säger Dian Martinez Valencia, kommunikationsansvarig på TUI.

Topp 5: Hit reser svenskarna på höstlovet (baserat på TUI:s bokningar)

1. Kanarieöarna (Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote)

2. Cypern

3. Rhodos

4. Mexiko

5. Kreta

….

Planerar du att resa på semester utomlands (utanför Norden) under de kommande 12 månaderna?

  Totalt
Ja, i september 3 %
Ja, i oktober 8 %
Ja, i november 6 %
Ja, i december 6 %
Ja, i januari 3 %
Ja, i februari 3 %
Ja, i mars 4 %
Ja, till våren/sommaren 18 %
Vet ej/har ännu inte bestämt något 31 %
Nej, kommer inte att resa utanför Norden alls under de kommande 12 månaderna 28 %

….

Har sommarvädret i Sverige påverkat din lust att resa utomlands i höst eller vinter?

  Totalt
Ja, jag är mer sugen på att resa utomlands i höst/vinter 22 %
Ja, jag är mindre sugen på att resa utomlands i höst/vinter 2 %
Nej, det har inte påverkat min reslust inför höst/vinter, men jag är mer sugen på att boka en resa inför nästa sommar 7 %
Nej, det har inte påverkat min reslust överhuvudtaget 66 %
Vet ej 3 %

….

Kommer du att ändra dina resplaner under nästkommande 12 månader på grund av det ekonomiska läget, i så fall hur? (Max 3 svar)

  Totalt
Ja, jag kommer välja en mer prisvärd destination utomlands 9 %
Ja, jag kommer välja ett mer prisvärt boende och/eller transportmedel 8 %
Ja, jag kommer resa på färre och/eller kortare resor 12 %
Ja, jag kommer semestra i Sverige i stället för utomlands 6 %
Ja, jag kommer inte resa alls 7 %
Nej, det påverkar inte mina resplaner för de kommande 12 månaderna 55 %
Vet ej 14 %

….

Om du skulle boka en utlandssemester i höst eller vinter (utanför Norden), vad skulle vara viktigast för dig av nedanstående alternativ?

  Totalt
Att jag får ett lågt pris på resan – ett lågt pris går före val av destination, ett bättre boende, specifika upplevelser, etc. 12 %
Att jag upplever att resan ger mig värde för pengarna – priset möter mina behov vad gäller rätt destination, bättre boende, specifika upplevelser, etc. 70 %
Vet ej 17 %

….

Nöje
Örebronyheter

Källa: Tui
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts i Kantar Medias Sifopanel via en onlineenkät och med ett representativt urval. Totalt har 1 074 personer i åldrarna 18–79 år deltagit i undersökningen. Undersökningen genomfördes den 20-23 september 2023.

You must be logged in to post a comment Login