Så matchar du sommarens bär med vin

By on 18 juni, 2022
Arkivbild

Den efterlängtade svenska sommaren är äntligen här. Framför oss har vi månader av uteserveringar, stränder och kvällsdopp. Inte nog med det så innebär sommaren även färska, svenska bär. Men vad ska du dricka till bären?

The Wine Company guidar dig genom bärsnåren för att finna vilka viner som passar till allt från en frisk jordgubbssallad till blåbärspaj.

Det finns få saker som smakar så mycket sommar som färska bär. Att matcha bär med mat är ingen utmaning. Man kan ha det i yoghurtskålen på morgonen, salladen till lunch eller tårtan till efterrätt. Däremot kan många tycka det är svårt att veta hur man matchar drycken till dessa söta eller syrliga bär. Men faktum är att vin och bär passar alldeles utmärkt ihop.

– Någonting många glömmer är att bär och vin faktiskt går hand i hand. Det finns många viner med smak eller inslag av olika bär och därför gifter det sig otroligt bra. När du ska finna rätt vin till bären är en bra utgångspunkt att vinet ska vara sötare än det du äter så att det matchar de somriga och friska smakerna i bären. Man ska inte vara rädd att blanda sött med sött, utan sötman i bären gör att vinet upplevs friskare och torrare. Annars kan vinet kännas lite bittert eller syrligt i kontrast, säger Ramona Hummel, E-Commerce Manager på The Wine Company.

….

Hjortron med vaniljglass

Den svenska skogens guld passar utmärkt varma till en len vaniljglass. Till hjortron och glass passar ett sötare vitt mousserande vin utmärkt. Bubblorna i kolsyran släpper fram och sprider aromerna av den kalla glassen och de söta, varma hjortronen. Prosecco är oftast något sötare än Cava och passar utmärkt till en sötare dessert. Testa exempelvis Andiamo Prosecco.

….

Blåbärspaj

Vilda blåbär finner du i princip i hela landet. Däremot tar vi endast vara på fem procent av alla blåbär som växer i de svenska skogarna. 1Nyttja blåbären i sommar och laga en blåbärspaj. Den smöriga, feta pajdegen tillsammans med de syrligare blåbären passar bra till ett fruktigt och lent rödvin som Red Tree Pinot Noir.

….

Sallad med jordgubbar

Jordgubbar är förmodligen det bäret som flest associerar till svensk sommar. De senaste åren har det blivit väldigt populärt att ha jordgubbar i salladen. Ofta serveras jordgubbssalladen tillsammans med någon ost med lite sälta som fetaost, chevré eller halloumi. Till detta passar ett ljusrosa, fruktigt och smakrikt rosévin utmärkt. Testa exempelvis Rothschild Aussières Rosé.

….

Jordgubbstårta

Midsommar och jordgubbstårta är i Sverige ungefär lika klassiskt som jordgubbar och Champagne. För den som däremot vill testa en annan kombination funkar ett lätt mousserande vin, som exempelvis Leon d’Oro Rosato Frizzante, med dess livfulla fruktaromer utmärkt. Det viktigaste är att du matchar sötman i desserten med sötman i vinet så att du får den perfekta balansen.

Nöje | Sverige
Örebronyheter

Källa The Wine Company

You must be logged in to post a comment Login