Så reste svenskarna under 2022

By on 16 december, 2022
Kanarieöarna.
Bild: Ticket

Så reste svenskarna under 2022, nivåerna närmar sig samma antal resor som innan pandemin, efter år av restriktioner och begränsningar inom resandet är reslusten stark bland svenskar.

Trots en sommar med passproblem, flygplatskaos och strejker är antalet bokade resor bara 11 procent färre jämfört med innan pandemin. Välkända och trygga resmål ligger i toppen för svenskar under 2022, där destinationer i Spanien står sig särskilt starka.

– Det är väldigt glädjande att vi närmar oss samma nivåer på resande som innan pandemin. Vi på Ticket har verkligen märkt av det ökade resandet igen. Från att våra senaste år har bestått av att hjälpa kunder att boka om och avboka resor, får vi nu äntligen möta en efterfrågan – och boka resor som blir av. Det är ett högt tryck, och det uppdämda behovet är långt ifrån stillat, säger Sofia Eddelid, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Under 2022 så har kunderna prioriterat smidiga och bekväma resor till välkända destinationer framför exotiska långresor. Årets topplista är därför dominerad av resmål inom Europa, med undantag för Thailand – som dock tappar sin placering från förstaplats till tredjeplats.

Årets stora vinnare är Spanien, som står för inte mindre än 5 av de 10 mest bokade resmålen under 2022. Barcelona har tagit stora kliv där bokningarna ökat med 215 procent jämfört med innan pandemin. Även Alicante och Malaga har klättrat starkt, med en ökning på 139 respektive 52 procent. Första platsen kniper klassikern Gran Canaria, som år efter år befinner sig i toppen bland svenskar. Kanarieöarna har varit en populär destination under hela 2022, och har rusat efter pandemin när svenskarna väljer bort långväga resmål och istället söker sol och bad på närmare håll. Med sol- och badväder året runt, och gott om direktflyg från Sverige, så har Gran Canaria därför lockat många av resenärerna som innan pandmin reste till Asien, USA eller Karibien.

– Generellt har vi sett en trend av att resenärer söker sig till trygga, klassiska resmål som är snabba och smidiga att ta sig till – främst inom Europa. Om man inte rest på ett par år och äntligen får komma i väg, är det många som lockas till resmål de besökt tidigare, där de vet vad de får och inte riskerar att bli besvikna. Där ligger Spanien varmt om svenskarnas hjärta, säger Sofia Eddelid.

En annan trend är att en allt större del av semesterresenärerna väljer att boka charterresa eller paketresa som inkluderar både flygbiljett och hotell, istället för att boka flyget och hotellet separat. Detta beror på att många i spåret av pandemin fått upp ögonen för att man då är skyddad av Paketreselagen, vilket gör att man är garanterad att få pengarna tillbaka om resan blir inställd.

– Kunderna vill i allt större utsträckning ha en enkel och problemfri resa, och när man bokar en charterresa eller paketresa blir man omhändertagen från början till slut på ett annat sätt om man plockar ihop resan från olika leverantörer, säger Sofia Eddelid.

Även de kunder som bokar flyg och hotell var för sig väljer i allt större utsträckning att boka biljetter som kan ombokas eller avbokas om man skulle ändra sig, eller att lägga till ett avbeställningsskydd.

Mest populära resmål under 2022

  • Gran Canaria (2)
  • Malaga (8)
  • Bangkok (1)
  • Barcelona (NY)
  • London (5)
  • Mallorca (6)
  • Alicante (NY)           
  • Paris (NY)
  • Berlin (NY)
  • Kreta (7) 

Nöje
Örebronyheter

Källa Ticket
Källa: Tickets bokningsstatistik, resor bokade t o m den fr.om 1 januari 2022 – 14 december 2022. Siffror inom parentes visar placering samma period 2019.  

You must be logged in to post a comment Login