Så skaffar du dig bättre lösenordsvanor

By on 19 november, 2023
Arkivbild

I dagens snabba teknikutveckling, är det många som lyft att lösenord snart är föråldrade. Men där är vi inte än, läckta inloggningsuppgifter fortsätter att utgöra stommen i många cyberattacker.

Så hur gör vi för att garantera att de inte hamnar i orätta händer? Andreas Gotthardsson, cybersäkerhetsexpert på Fortinet, ger tre effektiva och enkla tips.

Att använda starka lösenord är en viktig del för att skydda vår personliga och finansiella information från cyberbrottslingar. Men det räcker inte med ett långt och komplicerat lösenord för att vara säker.

– Cyberbrottslingar är duktiga på att anpassa sig och hoppa på nya trender för att lura till sig känsliga uppgifter, som inloggningar och lösenord, säger Andreas Gotthardsson, cybersäkerhetsexpert på Fortinet.

Samtidigt finns det ljusskygga nätverk på Darknet, där stulna inloggningsuppgifter köps och säljs, vilket under tid har byggt upp en ny slags digital svart marknad.

Bland de tekniker cyberkriminella använder sig av är nätfiskekampanjer och skadlig programvara de vanligaste. Nätfiskekampanjer involverar falska e-postmeddelanden eller meddelanden som lurar individer att avslöja sina inloggningsuppgifter genom att utge sig för att vara legitima organisationer eller webbplatser.

Skadlig programvara är utformad för att i hemlighet samla in personlig information, inklusive användarnamn och lösenord, från infekterade enheter. Nätkriminella placerar ofta dessa som nedladdningslänkar på falska webbplatser och får på olika sätt människor att ladda ned dessa.

– På Darknet existerar det gott om marknadsplatser där individer ägnar sig åt olaglig handel med stulna användarnamn och lösenord, vanligtvis hämtade från komprometterade webbplatser. Genom dessa referenser får cyberbrottslingar tillgång till personlig och finansiell information, vilket i sin tur möjliggör olika former av online bedrägerier, säger Andreas Gotthardsson.

Med dessa tre tips från Andreas Gotthardsson kan vem som helst skapa en säkrare online tillvaro:

  • Starka lösenord är avgörande eftersom ny teknik gjort det lättare för angripare att knäcka lösenord. Men lika viktigt är att använda unika lösenord.

– Även om du har ett starkt lösenord för ett konto kan ett intrång på en plattform snabbt innebära en kedjereaktion om samma lösenord används på flera ställen, säger Andreas Gotthardsson

  • Använd lösenordshanterare! Att hantera och hålla reda på många unika och starka lösenord riskerar att snabbt bli överväldigande. Här kommer en säker lösenordshanterare till undsättning.

– Med en lösenordshanterare behöver du enbart komma ihåg lösenordet till själva hanteraren. Detta minimerar risken att samma lösenord används på fler än ett ställe.

  • Multifaktorautentisering (MFA) och Single Sign On (SSO) skapar ett kraftfullt extra lager.
    – MFA, där användare bekräftar sin inloggning via en separat enhet, ger ett effektivt försvar mot obehörig åtkomst. I dag bör de flesta företag använda MFA, men även privatpersoner. Tillsammans med det som kallas för SSO som innebär att användare loggar in utan att behöva ange ett separat lösenord, skapar man en kraftfull säkerhetskombination.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Fortinet

You must be logged in to post a comment Login