Så väljer du rätt hantverkare

By on 11 april, 2017
Att påbörja en renovering eller nybygge är att ställas inför många val. Det finns samtidigt en hel del information och tips att kunna dra nytta av! Om du som privatperson ska påbörja jakten på en hantverkare på ditt hem finns det några enkla tumregler!

Att påbörja en renovering eller nybygge är att ställas inför många val. Det finns samtidigt en hel del information och tips att kunna dra nytta av! Om du som privatperson ska påbörja jakten på en hantverkare på ditt hem finns det några enkla tumregler att ta hänsyn till.

Bestäm dig för vad du vill
Ett första steg är att nog tänka genom vad just du har för förutsättningar, hur mycket tid har du möjlighet att lägga på att hitta en hantverkare, och hur mycket kommer du själv kunna vara delaktig under själva arbetet?

– Det dyker oftast upp en del frågor som man behöver ta ställning till under arbetets gång, säger Fredrik Runius, teknikansvarig på Säker Vatten. Det kan vara allt från att den ursprungliga lösningen för var duschen ska vara till att det tänkta fabrikatet på golvvärmen inte finns i lager. Det kommer att krävas tid och nya beslut från dig som beställare.

Ta hjälp!
Det finns branschorganisationer som arbetar med att ta fram riktlinjer för hur man ska genomföra byggen och installationer som uppfyller dina drömmar och mål, och samtidigt säkerställer att dom också följer lagens krav och går att försäkra.

– Det är alltid lättare att välja bland företag som redan genomgått en kontroll av utbildningar, försäkringar och även f-skatt, fortsätter Fredrik Runius.

För rörarbeten och VVS kan du söka på www.säkervatten.se för att hitta auktoriserade VVS-företag som lämnar intyg på att det följer dagens krav på ett försäkringsbart arbete. För el-installationer är behöriga företag sökbara via www.eio.se och dom som är certifierade inom tätskikt hittar du på www.bkr.se eller www.gvk.se.

Se till att ha ett avtal med den hantverkare du väljer och även ta med krav på vilka eventuella underentreprenörer som kommer användas för att vara säker på att även dom har rätt kunskap och kompetens.

Efter arbetet är färdigt
När du valt företag och genomfört din renovering eller nybyggnation är det viktigt att du sparar alla kvitton och fakturor för din deklaration, men minst lika viktigt är att spara dom intyg och kvalitetsintyg som du får av auktoriserade och behöriga företag, avslutar Fredrik Runius med.

På www.säkervatten.se hittar du alla auktoriserade VVS-företag som följer dagens branschregler och kan lämna intyg på sitt arbete. Det innebär att du följer lagens krav och att det blir försäkringsbart om det ändå skulle ske en skada.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login