Se Met-operan ”Ariadne på Naxos” på bio i Lindesberg

By on 5 mars, 2022

Lördag 12 mars kl 19:00 direktsänds operan ”Ariadne på Naxos” från Metropolitan i New York på Lindesberg Bio (Folkets Hus). ”Ariadne på Naxos” är en av Richard Strauss mest omtyckta operor. Denna komiska enaktare har ett libretto av Hugo von Hofmannsthal som även skrev texten till Rosenkavaljeren.

Metropolitan-operan är tillbaka på bio efter ett uppehåll på grund av pandemin. Den kommande säsongen livesänder Folkets Hus och Parker föreställningarna till biografer i hela Sverige – däribland Lindesbergs Bio genom Lindesbergs Filmstudios Operasektion. Mets livesändningar når över 2.200 biografer i 70 länder på sex kontinenter. Sedan starten 2006 har man sålt mer än 26 miljoner biljetter. 

  • Lördag 12 mars kl 19:00: ARIADNE PÅ NAXOS
  • Speltid: Cirka 2 timmar och 50 minuter inkl. en paus

I rollerna: Lise Davidsen (Ariadne), Isabel Leonard (kompositören), Brenda Rae (Zerbinetta), Brandon Jovanovich (Bacchus)

Biljetter: 240 kr för vuxen och under 26 år kostar de 180 kr. Förköp på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg eller direkt i kassan före föreställningen.

”Ariadne på Naxos” är en av Strauss mest omtyckta operor. Denna komiska enaktare har ett libretto av Hugo von Hofmannsthal, som även skrev texten till Rosenkavaljeren. Lise Davidsens kritikerhyllade tolkning av titelrollen Ariadne kan upplevas för första gången på Met.

Librettot bygger delvis på den gamla antika myten om Ariadne. Ariadne-myten berättar hur prins Theseus ger sig av till Kreta för att döda minotauren, och får hjälp av prinsessan Ariadne. Paret blir kära, men på resan till Aten stannar de till på ön Naxos, där Theseus passar på att smita iväg ensam. Ariadne beklagar sitt öde, men får snart fullt upp med både Harlekin, Hermes och Bacchus. 

Den enastående ensemblen har också mezzosopranen Isabel Leonard som kompositör för operan-i-operan kring vilken handlingen kretsar. Sopran Brenda Rae gör den livliga Zerbinetta och tenoren Brandon Jovanovich är Ariadnes älskare. Marek Janowski dirigerar.

Opera på bio i Lindesberg arrangeras av Lindesbergs Filmstudios Operasektion med stöd av Lindesbergs kommuns kultur- och fritidsenhet.

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login