Sex steg för att hålla ditt nyårslöfte

By on 26 december, 2022
Arkivbild

Nyårslöfte, lika lätt som det är att ange ett löfte vid tolvslaget, lika lätt är det att bryta löftet innan trettonhelgen är slut. Men misströsta inte, det finns konkreta tips som hjälper dig förvandla löftet till en faktisk förändring.

Min Doktors psykolog Ida Holmberg ger dig 6 konkreta tips.

Det är lätt att rycka på axlarna och säga att nyårslöfte inte är något för mig, men faktum är att det kan vara en bra idé att avge ett nyårslöfte eftersom det är en naturlig omstart kring nyår. 

– Vi är vanemänniskor som gärna kör på i samma hjulspår. Ofta är en förändring kopplad till en händelse som att en relation tar slut, att vi flyttar eller byter jobb, men det kan vara bra att ta en titt på ditt liv och vad du trivs med även när du inte går igenom en stor förändring, som exempelvis vid nyår, säger Ida Holmberg, psykolog hos vårdgivaren Min Doktor och fortsätter:  – Däremot kräver ett nyårslöfte lite omsorg. Både kring vad du lovar, men också en tydlig plan för hur du ska genomföra förändringen. 

Psykologens 6 steg för att ditt nyårslöfte ska leda till förändring 

  1. Välj rätt nyårslöfte
    ”Välj ditt nyårslöfte med hjärtat. Många har löften som att de ska sluta äta onyttiga saker, men jag tycker att man ska känna efter om det verkligen är så viktigt. Kanske finns det andra aspekter i livet som är viktigare, exempelvis att träffa dina vänner eller barn oftare. Fokusera på en förändring som du tror får dig att må bättre och försök också vända det till något positivt, det vill säga något du ska göra mer av snarare än något du ska göra mindre av.”
    .
  2. Målsätt ditt nyårslöfte
    ”När du ska ändra ett mönster eller skapa en ny vana är det viktigt att du har en tydlig plan och avsikt. Att du inte bara säger att du funderar på att träna mer, utan att du är konkret med vad du vill förändra och att du gör det till ett aktivt löfte. Ett bra sätt är att skriva ner vad du åtar dig att göra och sätta några konkreta delmål.”
    .
  3. Kratta för förändringen
    ”Skapa de bästa förutsättningarna för det du vill uppnå. Vill du hellre läsa en bok än att skrolla i mobiltelefonen så skaffa en bra bok och lägg mobilen långt borta, vill du börja träna så se till att ha träningskläderna nära till hands och utrymme i kalendern för träningspass.”
    .
  4. Förbered dig på motgångar
    ”Bakslag är en naturlig del i en förändringsprocess. Om du är beredd på att de kommer att komma och har en plan för hur du ska hantera dem går det ofta lättare. Försök att möta dig själv på ett kärleksfullt och förlåtande sätt när du misslyckas. Ofta är vi dömande och väldigt självkritiska när det inte blir som vi har tänkt oss, det tar mycket energi och gör det ännu svårare att komma upp på banan igen. Om du istället har ett mer tillåtande och förlåtande förhållningssätt brukar det bli lättare att återgå till planen.”
    .
  5. Belöna dig själv
    ”Fira framgångar och belöna dig själv för dina små framsteg. Det kan vara småsaker som att slappa på soffan, köpa en smarrig bit choklad eller läsa ett kapitel av en bok du gillar.”
    .
  6. Ha tålamod
    ”Det krävs viss disciplin för att skapa en ny vana. Det är tuffast i början och blir absolut enklast om du kan motivera för dig själv varför du verkligen vill uppnå den här förändringen.”

Nöje
Örebronyheter

Källa Min Doktor

You must be logged in to post a comment Login