Sista dagen för däckbyte närmar sig

By on 11 april, 2024
Arkivbild

Sista dagen för däckbyte närmar sig. Från och med den 16 april är det förbjudet att använda dubbdäck, om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Med tanke på förra veckans oväder har nog många skjutit upp bytet, det kan innebära långa köer till verkstäderna.

Om man vill undvika kö och spara en slant så kan man byta sina däck själv.

Här är Trygg-Hansas motorexpert Stefan Brala bästa tips till den som vill fixa däckbytet själv.

Stefans tips till den som byter däck själv:

 • Innan du sätter i gång
  Se över däcken och säkerställ att du har godkänt mönsterdjup. Sommardäck ska vara minst 1,6 millimeter, men av säkerhetsskäl får det gärna vara mer. Titta även efter torrsprickor på däcken. Sprickorna signalerar att däcken börjat åldras och att gummit blivit torrt, en tydlig indikator på att du ska köpa nya däck omgående! Risken för däckexplosion är mycket stor.
 • Kontrollera däckens lufttryck
  Rätt lufttryck sparar bränsle och ökar däckens livslängd. Glöm inte att anpassa lufttrycket efter hur tungt du lastar bilen.
 • Använd rätt verktyg
  Använd alltid både garagedomkraft och pallbock, men kontrollera först var bilens lyftpunkter är. Se till att bilen står på ett plant underlag med en växel ilagd och att handbromsen är i innan du sätter i gång.
 • Efterkontrollera hjulbultarna
  Lätt att glömma, men extremt viktigt. Oavsett om du byter däcken själv eller på verkstad så ska du alltid kontrollera att hjulbultarna sitter som de ska efter 5 – 10 mils körning. Om hjulbultarna sitter för löst så är risken att hjulen lossnar, vilket kan få förödande konsekvenser. Använd ett fälgkors eller ännu hellre en momentnyckel för att kontrollera/efterdra.
 • Om du känner dig osäker
  Tvekar du över vilka däck du bör ha eller hur du byter dem på rätt sätt? Vänd dig då till en verkstad eller däckfirma. Där kan du även få hjälp med förvaring av dina däck.
 • När bytet är färdigt
  Passa då på att se över vinterdäcken. Se om något däck är slitet och titta efter torrsprickor. Då slipper du tråkiga överraskningar när det blir dags att byta tillbaka till vinterdäck.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Trygg Hansa

You must be logged in to post a comment Login