Sista pälsdjursfarmen i Norge stängd

By on 21 januari, 2023
Räv på pälsdjursfarm i Norge.
Foto: Nettverk for dyrs frihet

2018 kom det glädjande beskedet att Norge beslutat att förbjuda pälsdjursfarmer och att alla farmer skulle avvecklas till 2025, nu har den sista farmen stängt ner i landet.

Djurrättsalliansen gläds åt nyheten, och fortsätter samtidigt kämpa för att stänga minkfarmerna i Sverige.

– Det är helt fantastiskt att pälsindustrin i Norge nu tillhör det förflutna. Ytterligare ett land där inga fler djur kommer att behöva leva under miserabla förhållanden i små gallerburar och sedan gå en brutal död till mötes och flås för sin päls. Det är en stor seger, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

I Norge har pälsindustrin bestått av mink- och rävfarmer. Under många år har organisationen Nettverk for dyrs frihet kämpat för att stänga ner pälsdjursfarmerna i landet, bland annat genom att dokumentera, granska och avslöja farmerna och visa djurens verklighet.

20-tal minkfarmer kvar i Sverige

I Sverige stängde den sista rävfarmen för pälsproduktion 2001 och den sista chinchillapälsfarmen 2014. Då lyckades Djurrättsalliansen även rädda livet på de 243 chinchillor som fanns på farmen. Men det finns fortfarande ett 20-tal minkfarmer kvar i Sverige.

Djurrättsalliansen arbetar likt Nettverk for dyrs frihet med att dokumentera och granska djurindustrier och har ett flertal gånger offentliggjort bilder och filmer från svenska minkfarmer.

– Samtidigt som vi gläds åt att sista pälsdjursfarmen stängt i Norge fortsätter vi kämpa för att detsamma ska ske i även Sverige. Djur är inte kläder, utan tänkande och kännande individer som inte är våra att utnyttja. Vi ger inte upp förrän varje minkfarm är stängd, säger Malin Gustafsson.

En döende industri

Pälsindustrin är på nedgång, både nationellt och internationellt. Över 20 europeiska länder har redan avvecklat pälsdjursfarmerna eller är på god väg att göra det. Allt fler av de stora internationella modehusen, som Gucci, Armani och Chanel, har valt att bli pälsfria, och i Sverige har bland annat NK beslutat att sluta sälja äkta päls.

Även Sveriges Veterinärförbund har gått ut med att de förespråkar ett förbud av minkuppfödning i bur.

– Dessutom visar opinionsundersökningar att en majoritet av alla svenskar vill förbjuda minkfarmning. Bara för att en industri existerar och har legaliserats en gång i tiden innebär det inte att verksamheten är försvarbar eller etisk. Sverige borde göra som så många andra länder redan gjort och förbjuda pälsdjursfarmer för gott, säger Malin Gustafsson.

Världen
Örebronyheter

Källa Djurrättsalliansen

You must be logged in to post a comment Login