Skräpjakt i Örebro kommun i sommar

By on 17 juni, 2020

Från 17 juni–13 september pågår Örebro kommuns skräpjakt. Syftet är att engagera örebroarna att plocka skräp i sommar och göra en bra sak för miljön. Skräpjakten ska bidra till att minska nedskräpningen, som är av målen i kommunens nya avfallsplan.

I Örebro kommuns nya avfallsplan ”Cirkulära Örebro” ingår bland annat mål och åtgärder för att minska nedskräpningen. En åtgärd handlar om att inspirera invånare, föreningar, fastighetsägare och företag till att bidra till ett rent Örebro. Skräpjakten är ett första initiativ till detta.

Nedskräpningen har många negativa konsekvenser. Mark och vatten kan förorenas av kemikalier, djur kan skadas av metall och glas, matrester drar till sig skadedjur och plastskräp blir med tiden mikroplast som ansamlas i våra hav och påverkar livet där. Vi behöver alla hjälpas år för att minska nedskräpningen. Om många invånare städar sitt närområde når vi tillsammans ut över hela kommunen, säger Andreas Sävenstrand, miljöstrateg på Örebro kommun.

Den nya avfallsplanen ”Cirkulära Örebro” antogs av Kommunfullmäktige den 16 juni.

Så går skräpjakten till
Skräpjakten pågår 17 juni–13 september. För att delta ska man ge sig ut och plocka upp skräp i naturen, på stranden, i sitt bostadsområde eller på stan. Sortera sedan skräpet så det som går kan återvinnas. På orebro.se finns en återvinningsguide med sökfunktion orebro.se/bygga-bo–trafik/avfall–atervinning/sortera–atervinn-ditt-avfall.html

Tre vinnare kommer utses 19 september och får två biobiljetter var. För att vara med i utlottningen av biobiljetter ska man ta ett kort på skräpet och lägga upp på Instagram med #hållörebrorent (man behöver ha en öppen profil). Det går också bra att lägga upp bilden som en kommentar på Örebro kommuns Facebook inlägg om skräpjakten. Eller mejla bilden till samhallsutveckling2@orebro.se, skriv ”Skräpjakten” i ämnesraden. Det går att delta med flera bilder om man plockat skräp flera gånger.

Örebro kommun uppmanar alla som deltar i skräpjakten att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer med anledning av covid-19.

Lokalt | Örebro Kommun
Örebronyheter

Källa Örebro Kommun

You must be logged in to post a comment Login