Skydda din bil mot rosten

By on 10 oktober, 2017

Motormännen tipsar om några effektiva sätt att skydda din bil mot rost nu när vintern är på väg, det bästa skyddet får du genom att hålla bilen i bra skick och med de rätta tillbehören, rostskyddsgarantin ger mycket litet skydd.

– Med tanke på hur villkoren ser ut idag är garantin i princip värdelös. Det är en av de sämsta garantier som ges till konsumenter idag, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens Riksförbund.

Rostskyddsgarantin från biltillverkaren är ofta lång, 12 år, men gäller få typer av skador. Trots synlig rost tvingas verkstäderna ofta neka kunderna rostskyddsgaranti av rädsla för att biltillverkaren anmärker på reparationen vid sin revision. Garantin gäller bara inifrån kommande rost, vilket tyvärr sällan är fallet.

Garantin är samtidigt föråldrad, och omfattar varken moderna lättmetaller eller kritiska detaljer så som bromsrör. Bubblor i bilens lackering, som kan leda till korrosionsskador både på plåt och aluminium, är väldigt vanligt, och kostar en hel del att åtgärda, men inte heller sådant omfattas av garantin.

Tips för att hålla rosten borta

 • Kompletterande rostskydd
  Långsiktigt är en tilläggsbehandling det effektivaste sättet att hålla rosten stången. I regel äventyrar en rostskyddsbehandling inte biltillverkarens rostskyddsgaranti, men kontrollera vad som gäller för just ditt märke.
 • Håll bilen ren
  Att regelbundet tvätta bilen är en nödvändighet för en rostfri bil. Smuts och damm binder fukt och påskyndar rostangreppen. Det är bättre att tvätta i en automattvätt än att inte tvätta alls, men vid handtvätt är det lättare att komma åt bilens alla skrymslen och vrår.
 • Ta hand om skador direkt
  Även om stenskotten inte är så djupa att de går igenom till plåten kan fukt leta sig vidare in under lacken och med tiden ge lacksläpp och rostskador.
 • Parkera rätt
  Det är när fukt reagerar med oskyddad plåt som rosten sätter fart. Undvik att parkera bilen på underlag som binder vatten såsom gräs, jord eller grus. Står bilen i garage ska det vara välventilerat och så torrt som möjligt.
 • Utrusta bilen
  Många bilar saknar stänkskydd idag. Rostskador på trösklar och hjulhus är vanligt, men kan undvikas genom att montera stänkskydd. Det är en relativt liten kostnad i förhållande till fördelarna.

När rost är synlig på karossen är det i regel för sent att göra något åt situationen, en professionell lagning är nödvändig för ett bra resultat. Vill du laga själv krävs en hel del kunskap för ett godtagbart resultat. Använd en rostskyddande grundfärg innan du lackar den skadade ytan i bilens färg.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login