Sommarens stora resetrend

By on 12 maj, 2023
Panorama över Tirana och den största moskén i Albanien.
Arkivbild

Sommarens stora resetrend, flygsökningar till Albaniens huvudstad har mer än tredubblats. Lockad av en resa till Tirana, Podgorica eller Skopje? Du är inte ensam.

Ny statistik från hotell- och resesöksajten momondo visar att flygsökningar till bland annat Tirana i Albanien inför sommaren 2023 har ökat med cirka 265%, jämfört med 2022. Enligt Per Christiansen, talesperson på momondo, trendar Balkanländerna som mer plånboksvänliga semesterdestinationer i år. Men det finns även andra tips att tillgå för att få en billigare semester.

Under sommarsemestern tycks många svenskar planera att upptäcka några av Europas kanske mindre kända guldkorn till destinationer. Utöver Tirana i Albanien har även flygsökningar till destinationer som Podgorica i Montenegro (204%) och Skopje i Nordmakedonien (165%) skjutit i höjden inför sommaren 2023.

– På momondo kan vi se att många attraktiva, och mer plånboksvänliga, destinationer fångat svenska resenärers intresse inför sommarsemestern. Snittpriserna på flygresor till Tirana, Albanien, och Skopje, Nordmakedonien, är i princip oförändrade jämfört med snittpriserna före pandemin. Men utöver att de är mer prisvänliga resmål är även exempelvis Albanien känt för imponerande natur och långa stränder med kristallklart vatten, säger Per Christiansen, talesperson på momondo.

Trots den nuvarande ekonomiska situationen, som kan få vissa att leta efter mer budgetvänliga resmål, poängterar Christiansen dock att priserna på sommarens flygresor för närvarande verkar sjunka långsamt, efter månader av ökning.

– För resenärer som ännu inte har bokat sin semester är en positiv nyhet att flygpriser från Sverige för närvarande är cirka 9% billigare jämfört med oktober 2022, och hotellvistelserna är för närvarande i genomsnitt cirka 32% billigare än i december förra året, fortsätter Per Christiansen.

Här nedan tipsar momondo om fler tips att tillgå för en mer budgetvänlig semester i sommar, utöver att besöka Balkanländerna.

momondos bästa “hacks” för sommarfynd

…. 

Semestra på sensommaren för utökad budget.
För att spara upp till cirka 36% på dina flyg – och för att undvika trängseln – bör du boka en resa med avgång i slutet av augusti. Att resa i slutet av juni verkar istället vara den dyraste tiden att resa från Sverige. Genom att senarelägga din avresa slipper du även en del trängsel då majoriteten verkar söka efter flygavgångar under juni och juli.

…. 

Bege dig västerut.
Att bege sig till andra sidan Atlanten kan visa sig vara ett smart drag denna sommar. Flygpriser till USA har minskat med upp till 23% denna sommar jämfört med förra året.

…. 

Planera för avgång mitt i veckan.
Om man vill hitta flygbiljetter med lägre snittpriser bör man sikta in sig på en resa med avgång på en onsdag eller torsdag. Dessa dagar är snittpriset på flygresor lägre både vad gäller inrikes- och utrikesflyg.

Lördagar är i stället den dag då snittpriset på utrikesflyg är som dyrast. För inrikesflyg är snittpriset dyrast på tisdagar.

…. 

Några slantar över? Unna dig en exklusiv hotellvistelse.
Hos momondo kan man hitta 5-stjärniga hotellpriser som är cirka 18% lägre i år jämfört med innan pandemin.

Passa på att njuta av en lyxig upplevelse utan att ruinera dig själv under denna ekonomiskt oroliga tid.

…. 

Jämför för att hitta bra erbjudanden.
Genom att jämföra priser förbättras möjligheten att hitta bra erbjudanden på flygpriser. Via momondo kan du enkelt jämföra erbjudanden från hundratals reseleverantörer. Bland annat finns ett prisaviseringsverktyg som automatiskt informerar dig om eventuella prisändringar för önskade flygningar. Via “Picks by momondo” kan man som resenär även enkelt få en överblick över populära destinationer, och säkra fantastiska resor till låga priser med våra bästa, handplockade erbjudanden.

Nöje | Sverige/Världen
Örebronyheter

Källa: momondo
Om datan
Datan baseras på flyg- och hotellsökningar gjorda på momondo.se under perioden 1 oktober 2022–9 april 2023, för flyg med avresa mellan 1 juni 2023–30 september 2023, jämfört med sökningar gjorde under perioden 1 oktober 2021–9 april 2022 respektive 1 oktober 2018–9 april 2019 för flyg med avresa mellan 1 juni 2022–30 september 2022 respektive 1 juni 2019–30 september 2019. Alla flygsökningar är i tur och retur i ekonomiklass. Priser och procentsatser är ungefärliga och kan förändras över tid.

You must be logged in to post a comment Login