Storåfotografen hittade hem med sin nya fotobok

By on 9 oktober, 2022
Bild: Björn Dahlfors

När Sverige och världen stängde ner i mars 2020 kunde Björn Dahlfors landa hemma i sitt Storå. Hans då pågående fotoprojekt 202053, som nu blivit bok, blev en personlig berättelse om vardagen mitt i pandemin istället för en skildring av ett kringflackande liv.

Av bokens 53 bilder är 33 fotograferade i Storå och ytterligare tio i Bergslagen.

– Då, 2019, när jag beslutade att göra boken hade jag bott i Storå i ett år, under det året hade jag varit ute och rest en hel del i jobbet. 2020 började på samma sätt men när pandemin tvingade oss att ställa om så försvann alla resplaner och plötsligt kunde jag landa i Storå och faktiskt lära känna byn och bygden, säger Björn Dahlfors som nu har gett ut sin andra fotobok.

– I backspegeln så är jag väldigt tacksam för den omställningen som kom i och med pandemin, säger Björn, pausar, och fortsätter: 

– Alltså pandemin var skit, men den fick mig att se på livet med en lite mindre jäktad blick. I bokens förord skriver jag att döden kom nära våra västerländska liv. Det fick mig, och tror jag, många andra att fundera över vad som är viktig i livet. Självklart har jag varit skiträdd och stressad över situationen som vi var i under två år, och självklart är jag inte tacksam för pandemin. Men alla de promenaderna i Storå som jag gjorde under pandemin, på luncher och efter jobbet, är det som blivit innehållet i boken, säger Björn som fortfarande passar på att gå långa promenader i Storå samtidigt som han försöker prioritera i när det är läge att resa och när ett möte lika gärna kan tas digitalt.

Bokprojektet började som en fotografisk utmaning, där Björn ville utmana sig själv genom att göra en bild per vecka och skriva en text till bilden. Urval och text var tvungen att skapas samma vecka.  

– Främst så ville jag se om jag kunde göra en bild varje vecka som jag kunde vara stolt över och till det ville jag fortsätta att utforska hur en texter kan kontrastera bilder, hur en text och en bild ibland blir något större än summan av vardera uttryck. När jag läser texterna i efterhand märks det hur allvaret griper tag i mig och hur språket blir lite mindre skämtsamt ju större konsekvenserna av pandemin blir. Att jag skrev i presens tycker jag gör att det är lätt att förflytta sig tillbaka till 2020. Texterna liknar stilen i dagböcker fast mycket mer korthugget; och ja det är personliga texter men många som läst dem har känt igen sig i orden, säger fotografen.

….

Fakta om boken

202053 | Fotografi och poesi från pandemins första år är utgiven på eget förlag och trycks i 150 exemplar. Boken är 88 sidor och i formatet 17×24 cm.

….

Fakta om Björn Dahlfors

Björn Dahlfors, född 1983, är fotograf, formgivare och skriftställare verksam i Bergslagen. Han är uppvuxen i Nils Dackes Småland men har spenderat halva livet i frivillig exil.

202053 är Björn Dahlfors andra bok, den först utkom 2020, hans bilder har ställts ut runt runt om i Sverige och har publicerats inom landet och i Europa. 

Den fotografiska berättelsen är Björns drivkraft. Bilder och texter växer ur platser och företeelser som intresserar honom, tilltalet är personligt och dokumentärt på samma gång, inspirationen hämtas från det filmiska dokumentärerna där fakta vävs med intryck och känslor. Texten är en lika självklar del som bilden i hans skapande.

Kultur | Storå
Örebronyheter

Källa Björn Dahlfors

You must be logged in to post a comment Login