Storsatsning på vindkraft

By on 21 december, 2022
Bild: Örebrobostäder

Örebrobostäder, Stångåstaden och Tekniska Verken, som tillsammans äger bolaget Bixia Gryningsvind, investerar i ytterligare två vindkraftverk. Satsningen innebär en ökning av årsproduktion från cirka 41 Gwh per år till cirka 68 Gwh per ett normalår, vilket motsvarar ÖrebroBostäder och Stångåstadens totala användning av fastighetsel.

– Det är genom samarbeten vi genomdriver de stora förändringarna. Satsningen på vindkraftverk är en sådan. I en tid av energikris är egenproducerad el en allt viktigare beståndsdel för att klara landets energiförsörjning. En årsproduktion på 68 Gwh* motsvarar med råge den energiförbrukning våra bolag har tillsammans. Detta är ett viktigt steg som bidrar till att göra ÖBO, Örebro och Sverige klimatneutralt, säger Ulf Rohlén, vd ÖrebroBostäder.

Landbaserad vindkraft har varit det kraftslag av förnyelsebara energiproduktion som varit lättast att nå lönsamhet i de senaste åren. En ny park har nu utvecklats av Tekniska verken i Sunne där Bixia Gryningsvind haft möjlighet att förvärva andelar som motsvarar två vindkraftverk i parken.

– Fastighetsbranschen är en av de branscher som förbrukar allra mest energi. Då är det viktigt att vi minskar vårt klimatavtryck och vågar göra saker som gör skillnad för klimatet. Vi var tidigt ute och satsade på vindkraft i samverkan med Örebrobostäder och Tekniska verken genom det gemensamma bolaget Bixia Gryningsvind, säger Fredrik Törnqvist vd på Stångåstaden.

– På Tekniska verken är vi stolta över att Bixia Gryningsvind nu förvärvar två vindkraftverk i vår vindpark i Sunne. För oss är det viktigt att driva utvecklingen av förnybar energi framåt. En del i denna process handlar om att vi kan avyttra delar av våra vindparker till trygga parters. I och med ett gemensamt ägande kan vi hålla en högre takt i utbyggnaden av Sveriges vindkraft, säger Henrik Valent som är affärsenhetschef vindkraft på Tekniska verken i Linköping.

Bixia Gryningsvind bildades 2009 där ÖrebroBostäder och Stångåstaden äger 40 procent vardera och Tekniska verken äger resterande 20 procent av aktiekapitalet. Med de två nya tillskotten i Sunne, äger nu bolaget totalt tio vindkraftverk.

*ÖrebroBostäder använder med sina knappa 23 000 bostäder totalt cirka 27 Gwh och Stångåstaden med cirka 18 500 bostäder förbrukar totalt cirka 25 Gwh fastighetsel per år.

Antal vindkraftverk i Bixia Gryningsvind:

  • Ett i Rodovålen, Härjedalen
  • Ett i Falkenberg
  • Fyra i Nässjö
  • Två i Lidköping
  • Två i Sunne, från 1 januari 2023

Örebro
Örebronyheter

Källa ÖBO

You must be logged in to post a comment Login