Behov av att kontrollera den nya lagen om förarintyg

Av på 14 juli, 2022
Arkivbild

Det finns stort behov av att kontrollera den nya lagen, om förarintyg för vattenskotrar på såväl Vättern i Askersund kommun och sjön Hjälmaren i Örebro kommun.

Kustbevakningen kan likaväl som Sjöpolisen utföra dessa kontroller, men de har inget eget mandat i Vättern, men på order av Polismyndigheten får de agera i Vättern.

Förr i tiden anlitade polisen Region Bergslagen Sjöpolisen så de var ca 1-2 dagar på Vättern Askersund kommun för att kontrollera hastighetsområdet som finns (där typ de flesta kör för snabbt), utandningsprov på alkohol till sjöss samt fiskerikontroller. De senaste 2 åren har Region Bergslagen inte begärt in sjöpolisen vilket gör att det nu är fritt fram att ”busköra” med båt eller vattenskotrar i Askersund kommun på Vättern.

Man borde sätta press på Polismyndigheten att kräva att Sjöpolis och/eller Kustbevakningen tas in till de två sjöar som nämnts för minst en dags insats på varje område.

Polisen i Östergötland, Västra Götaland och Jönköpings län som oxå gränsar mot Vättern, de tar hjälp av Sjöpolisen och/eller Kustbevakningen varje sommar vid 1-2 tillfällen per år att visa upp sig och upprätthålla ordning till sjöss. Så märkligt att Jönköpings län är det enda länet som gör motsatsen.

Sjöpolisen, och troligen även Kustbevakningen vill hjälpa till i aktuella 2 sjöar, men Polisen Bergslagen län säger nej(?), helt galet!

Sjöpolisen finns i Stockholm och Göteborg men hjälper till i sjöar som nämnts på förfrågan/begäran av Polisen Bergslagen. Kustbevakningen finns i Mälaren och vid kusten och kan oxå ta sig till Hjälmaren och Vättern genom att traila sina sjögående enheter landvägen.

kustbevakningen.se/for-dig-pa-sjon/vattenskoter/

///Niklas Johnsson

Insändare | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Text Niklas Johnsson

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in