Stråssa gruvas 500 år i unik utställning

By on 18 september, 2022

Genom en nyproducerad unik utställning om Stråssa gruvs i form av 40 affischer skildras i text och bild gruvans långa historia, men även hur bergsbruk och järnframställning gått till under samma tid. Den visas första gången lördag 24 september med start kl. 10 i byföreningens lokal Navet, mitt i Stråssa.

Den kända gruvan i Stråssa – som var i drift från 1500-talet till 1923 – återstartade 1959 och var då en av världens modernaste järngruvor. Den lades åter ned 1981 och var sedan i ett tiotal år en välbesökt turistgruva.

Tanken på att göra Stråssas historia mer känd väcktes för ett år sedan hos Mary Zander, aktiv i Stråssa Byförening. Tillsammans med några andra intresserade bybor bildade hon en projektgrupp. Till gruppen knöts även Björn Thärnström – Bergslagsflaggans skapare – som Mary visste var en historieintresserad vän av Stråssa och Bergslagen.

”Jag fick i uppdrag att göra en historisk utställning om Stråssa gruva”, berättar Björn som tagit fram fakta och gjort affischoriginalen, som Englund Design i Vasselhyttan kopierat upp i större format.

”Det har varit ett roligt och stimulerande jobb”, säger Björn som alltid gillat skrivande och grafisk formgivning. ”Att få kombinera detta med historia och Bergslagen har varit fantastiskt”.

Ett ”arkiv” för bybor och andra intresserade

Projektgruppen med Mary Zander som drivande har även samlat mängder av fotografier, berättelser, tidningsklipp och annat med koppling till gruvan och byn Stråssa.

”Tanken med det är att skapa ett ”arkiv” för bybor och andra intresserade som t.ex, släkt- och hembygdsforskare”, berättar hon. ”Det arbetet är inte klart – om det nånsin blir det!”

När länsmuséets ”Bergslagens historiedagar” blev känt beslutade man att försöka göra klart affischutställningen för att kunna premiärvisa den för intresserade bybor och andra besökare.

Den visas första gången nu på lördag den 24 september med start kl. 10 i byföreningens lokal Navet, mitt i Stråssa.

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login