Strul i depån satte Marcus Ericsson på en elfte plats

By on 22 september, 2019

Kvalet till dagens race Firestone Grand Prix Monterey på WeatherTech Raceway Laguna Seca var händelserikt där Felix Rosenqvist hade en riktigt bra träning men snurrade under kvalet och straffades med att han uteslöts ur sin kvalgrupp vilket i praktiken gjorde kvalet omöjligt för honom, Marcus körde bra och hade den tredje bästa tiden i sin kvalgrupp men det räckte tyvärr bara till en elfte plats totalt och Felix 14 plats.

Kvällens race gick över 90 varv och den här banan har sagts vara notoriskt hård på däcken så nyckeln kunde mycket väl vara hur väl man kunde hålla liv i dem, det såg inför loppet ut att bli ett tre stopps race. På pole position denna dag stod Colton Herta, i ruta två Scott Dixon och ruta tre Alexander Rossi.

Marcus gjorde inte en särskilt bra start och tappade två placeringar till en 13 plats medans Felix tog tre placeringar och hamnade på en elfte plats. Marcus gick tidigt i depå för att hamna på en alternativ strategi och föll då så klart i listan men efter 18 varv var Marcus uppe på en sjunde plats och dit tills verkade strategin bra. På varv 23 körde Felix om Marcus, viktigt för Felix då han var tvungen att sluta som sämst sexa för att bli rookie of the year. Efter halva racet låg Marcus på en sjätte plats och Felix på en femte med bra körning från båda förarna. På varv 45 blev det gulflagg då Conor Daly kört av banan. I omstarten körde Santino Ferrucci in i Takuma Sato och Santino Ferrucci blev tvungen att bryta efter detta.

I samband med sitt tredje pit stop så föll Marcus kraftigt bland placeringarna och han tappade ca tio sekunder och fyra placeringar. Mot slutet av racet blev det riktigt spännande då Simon Pagenaud började jaga ordentligt och i och med att det delades ut dubbla poäng så skulle han kunna gå om Josef Newgarden och vinna mästerskapet förutsatt att han vann idag.

Det blev Colton Herta som vann säsongens sista race Marcus Ericsson slutade på en elfte plats och Felix Rosenqvist på en femte plats vilket innebar att han vann rookie of the year. Vann årets mästerskap gjorde Josef Newgarden som kom in på en åttonde plats i dagens race.

Nu är serien slut och vi får vänta på att nästa skall starta, Felix Rosenqvist kommer fortsätta att köra för Chip Ganassi Racing medans vilken styrning Marcus Ericsson kommer ha inte är klart men han jobbar på ett kontrakt för nästa år.

Felix slutade på en åttondeplats totalt och Marcus på plats 17. Det känns dock tråkigt att strul under pit stop skall avsluta säsongen.

Karl-Johan Sandberg, Sport | Motor
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login