Stugdrömmen blir verklighet för 2 miljoner

Av på 21 juni, 2021

Den som vill förverkliga drömmen om ett sommarhus i Sverige får nu betala 2,2 miljoner kronor i snitt. Dyrast är stugorna i Stockholms län, med ett medelpris på 3,3 miljoner kronor, medan ett fritidshus i Kronoberg är billigast med ett pris på strax under miljonen. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings kartläggning av snittpriset på fritidshus baserat på Svensk Mäklarstatistik.

Den som vill förverkliga drömmen om ett sommarhus i Sverige får nu betala 2,2 miljoner kronor i snitt. Dyrast är stugorna i Stockholms län, med ett medelpris på 3,3 miljoner kronor. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings kartläggning av snittpriset på fritidshus baserat på Svensk Mäklarstatistik.

– Som en följd av pandemin har efterfrågan på fritidshus varit rekordhög under mer än ett år. Vi ser redan en stark inledning på sommarens stugmarknad, som följd av att många även i år planerar för semester på hemmaplan, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Ett genomsnittligt fritidshus i Sverige kostar nu 2,2 miljoner kronor. Dyrast är sommarstugorna i Stockholms län, där priset för fritidshus uppgår till 3,3 miljoner kronor i snitt eller 55 000 kronor per kvadratmeter. Medelpriset på strax över 2,9 miljoner kronor placerar Gotland som tvåa på listan över de län där fritidshusen kostar mest. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings kartläggning av snittpriser på fritidshus runtom i landet.

– De områden där fritidshuspriserna är som högst ligger ofta i nära anslutning till havet. Ett bra tips kan därför vara att leta sommarstuga i områden inåt landet. De har oftast en lägre prisnivå men kan ändå erbjuda bad- och strandliv vid en sjö, säger Marcus Svanberg.

Den som vill ha mest sommarstuga för pengarna får bege sig till Kronoberg. Där kostar ett genomsnittligt fritidshus 994 000 kronor eller 14 900 kronor per kvadratmeter. Även i Örebro län är fritidshusen prisvärda, med ett medelpris på 1,2 miljoner kronor eller 19 600 kronor per kvadratmeter.

Här är fritidshusen dyrast   Här är fritidshusen billigast  
1. Stockholms län 3,3 miljoner kr 1. Kronobergs län 1 miljon kronor
2. Gotlands län 2,9 miljoner kr 2. Örebro län 1,2 miljoner kr
3. Jämtlands län 2,8 miljoner kr 3. Norrbottens län 1,2 miljoner kr
4. Västra Götalands län 2,6 miljoner kr 4. Gävleborgs län 1,4 miljoner kr
5. Hallands län 2,5 miljoner kr 5. Västernorrlands län 1,4 miljoner kr

Fem tips till dig som vill förverkliga stugdrömmen:

  • Fundera på var i landet du kan tänka dig att köpa. Undersök i vilka regioner fritidhuspriserna fortfarande ligger på en låg nivå. Om någon av dem ligger inom ramen för dina krav på närhet och pendlingsmöjligheter, är ett fynd inom räckhåll.
  • Gör en budget. På många platser ökar nu fritidshuspriserna till nivåer som är tydligt högre än utgångspriset. Håll dig till vad din ekonomi klarar av och låt dig inte ryckas med i för långt en budgivning.
  • Bestäm dig för när du vill använda huset. Det ökade distansarbetet gör att många nu använder sommarstugan året runt. Är fritidshuset vinterbonat? Om inte, är det möjligt att anpassa stugan också för kallare väder?
  • Leta efter villa i stället för fritidshus. Att leta efter en villa på en mindre ort kan många gånger vara lika kostnadseffektivt som att köpa en sommarstuga. Då ökar dessutom chansen för att ditt kommande säsongsboende ligger närmare butiker och annan service.
  • Utvidga sökhorisonten. Trots höga fritidshuspriser har stugor inåt landet fortfarande en lägre prisnivå men kan ändå erbjuda bad- och strandliv vid en sjö. Var dock noga med att utgå från dina egna krav på närhet och pendlingsmöjlighet.

Om statistiken

Statistiken är framtagen av Svensk Mäklarstatistik AB och bearbetad av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Underlaget baseras på det genomsnittliga kvadratmeterpriset för överlåtelser av fritidshus i Sverige juni 2020-maj 2021.  

Ekonomi | Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in