Svensk rödakorspersonal kallas hem från ebolainsats i Sierra Leone

Av på 23 januari, 2015

Den 21 januari utsattes en av Röda Korsets svenska delegater som arbetat med ebolainsatsen för smittorisk. Delegaten kommer i enlighet med Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationens (IFRC) säkerhetsrutiner kallas hem för medicinsk kontroll. Delegaten visar inga tecken på smitta.

Röda Korsets rutiner säger att anställda som varit i kontakt med smittade ska genomgå en medicinsk undersökning. När det handlar om internationell personal tas de i sådana fall hem.

Hemresan koordineras mellan Röda Korset och försäkringsbolaget. Väl i Sverige genomför sjukvården en undersökning. Ansvaret för de medicinska kontrollerna ligger på landstinget. Delegaten får det stöd delegaten behöver av Röda Korset.

Bakgrunden till hemresan är att delegaten, som arbetat på ett av Röda Korsets behandlingscenter i Sierra Leone, under eftermiddagen den 21 januari utsattes för smittorisk när den skyddsdräkt som används vid behandling av patienter skulle tas av.  

Sedan Röda Korsets ebolainsats i Västafrika inleddes våren 2014 har fler än 10 000 lokalanställda och frivilliga i regionen, och fler än 200 internationella delegater jobbat med insatsen. För tillfället har Svenska Röda Korset fem personer på plats i Västafrika, en i Liberia och fyra i Sierra Leone. Nio svenska rödakorsare har hittills jobbat med insatsen.

Örebronyheter, Världen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in