Svenska män orkar inte vänta på rätt glöd

By on 31 maj, 2023
Arkivbild

Svenska män orkar inte vänta på rätt glöd, så grillar vi 2023, med det varmare vädret plockar svenskarna fram grillen. Men det är männen som står för själva grillningen.

Enligt en ny undersökning från YouGov och HelloFresh grillar bara en av fyra kvinnor. Men att få till grillningen verkar inte vara helt smärtfritt – bland de vanligaste misstagen återfinns bränd mat och grillad mat som blir över, något som bör undvikas i ansträngda ekonomiska tider som dessa.

Svenskarna älskar att grilla. Så många som åtta av tio (80%) hushåll grillar varje år. Det är dock männen som håller hårt i platsen vid grillen. Bara en av fyra kvinnor (24%) uppger att de står för hushållets grillning.

Undersökningen visar också att 79 procent av svenskarna gör misstag vid grillen. Det vanligaste misstaget männen gör är att lägga på maten för tidigt (23%), och kvinnorna upplever istället att den bränns vid (20%).

– Det är lätt att bli ivrig och otålig när hungern slår till, vilket ibland kan råka gå ut över den härliga grillmiddagen. Men genom en gnutta tålamod och några enkla tips, såsom att lägga på maten vid rätt temperatur, kan alla bli mästare vid grillen. Det gäller att ha lite framförhållning och förbereda grillen innan hungern slår till, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef på HelloFresh.

Ett annat vanligt misstag är att grilla för mycket så det blir mat över (18%). Maten som oftast slängs efter grillning är grönsaker (9%) samt korv och kyckling (7%)

– I Sverige slängs ungefär 33 kilo mat per person varje år, med andra ord 33 kilo mat som i onödan både påverkar miljön och privatekonomin. För att undvika detta kan du tänka på två enkla saker, att planera portionerna och återanvända det som blir över. Grönsaker, korv och kyckling är alla mångsidiga och kan enkelt användas till många andra goda maträtter, säger Nanna Elisabeth . 

Fläsk i toppen och skaldjur på botten

Kött i topp och skaldjur i botten. Så rankas vad maten som grillas. Fläskkött är storfavorit (46%), följt av nötkött (42%). Medan grillade skaldjur är populärt i många delar av världen är det ingen favorit i Sverige. Det hamnar nämligen allra sist (3%).

Topplista: Svenskarnas favoriter på grillen

 1. Fläskkött – 46%
 2. Nötkött – 42%
 3. Korv – 41%
 4. Kyckling – 34%
 5. Hamburgare – 33% 

Nannas tips för att undvika grillmisstag

 1. Planera portionsmängder och återanvänd rester
  Det är lätt att ta i när det gäller portionsmängder, vilket kan leda till matsvinn och ekonomiskt svinn. Planera istället för ca 75-150g protein per person. Blir det mat över, trots planering kan du återanvända resterna till andra maträtter. Till exempel kan grillat kött användas i sallader, wraps eller som fyllning i olika maträtter.
  .
 2. Hur fungerar det med marinad?
  Att marinera maten för länge eller för kort tid kan påverka smaken och konsistensen. Hur länge du ska marinera beror på vad för marinad du använder och hur stor din grilldetalj. Beroende på detta kan tiden skifta från en timme till ett eller två dygn.
  .
 3. Förarbete gynnar sig
  Rengör grillen ordentligt innan du börjar grilla. En grill som inte är rengjord kan påverka smaken och resultatet. Värm också upp grillen till rätt temperatur för att få en jämnhet i tillagningen, en riktlinje är mellan 150-200 grader. Vid temperaturer över 200 grader bränns dina grilldetaljer lätt.
  .
 4. Lär känna din grillpersonlighet
  Vissa glömmer bort och bränner, andra har svårt att låta bli att skära i köttet för att kika om det är klart. Det är varken bra att vara för otålig eller för obrydd. Att skära i köttet kan innebära att safterna rinner ut och köttet blir torrt och bränd mat är inte bra för kroppen. Oavsett vilken typ av grillpersonlighet du är – investera i en termometer som ger dig en fingervisning på när din grillning är klar och låt köttet vila

Nöje | Sverige
Örebronyheter

Källa: Hello Fresh
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 15-17 maj 2023 har sammanlagt 1005 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor, 18+ år, i Sverige

You must be logged in to post a comment Login