Sverige har tredje flest inbrott i Europa

By on 7 december, 2023
Arkivbild

Antalet bostadsinbrott i Sverige har minskat de senaste åren, detta till trots är man ett av de europeiska länder där flest bostadsinbrott per capita sker. Niclas Sandström från smarta hem-experten Netatmo delar med sig av fyra tips, på hur du kan skydda din bostad från tjuvar inför julen. 

Sverige kommer på en tredjeplats i Europa när det gäller antalet bostadsinbrott per capita.  

Förra året anmäldes omkring 10 975 bostadsinbrott och totalt 69 220 inbrottsstölder enligt Brottsförebyggande året. Detta motsvarar en minskning av anmälda inbrott med 12 procent och en 5-procentig minskning av inbrottsstölder.

Samtidigt visar resultaten från Nationella trygghetsundersökningen att 1,2 procent av de svenska hushållen rapporterat att de utsattes för bostadsinbrott under 2022, vilket är på ungefär samma nivå som året innan (1,3%).  

De senaste tre åren har inte antalet bostadsinbrott varit säsongsbetonade i samma utsträckning som fram till 2019. November och december var dock 2022 fortsatt de månader då flest bostadsinbrott anmäldes, följt av semestermånaden juli då många är bortresta. De flesta inbrott sker alltså när inbrottstjuvarna förväntar sig att de boende är borta, exempelvis på besök hos familjen eller bortresta.

De mörkare månaderna gör det också ännu lättare för inbrottstjuvar att ta sig in i bostäder utan att bli störda. Detta gör perioden kring jul särskilt attraktiv för tjuvaktiga typer. 

Det finns många sätt att ligga steget före tjuvarna. Det bästa sättet är att komma ihåg tjuvarnas största fiender: tid, ljud och ljus, och att arbeta inom dessa tre parametrar. Nedan delar Niclas Sandström från smarta hem-experten Netatmo med sig av fyra tips på hur du kan skydda ditt hem mot inbrott med hjälp av smarta hem-produkter. 

 1. Automatisera inomhusbelysningen 
  Ditt hem behöver inte vara mörkt bara för att du inte är hemma. Med smarta ljuskällor kan du enkelt automatisera scenarier i ditt hem så att lamporna tänds och släcks enligt dina vanliga rutiner. Många smarta ljuskällor har olika funktioner för just detta ändamål. l. På så vis kan du lura tjuven att någon är hemma genom att automatiskt tända och släcka lampor.
 2. Lys upp även utanför hemmet  
  Inbrott är stressande – även för tjuven. Därför kan smarta kameror med automatiska ljussensorer vara till stor hjälp, särskilt i de mest utsatta hörnen av hemmet. Denna typ av utomhuskameror med siren kan användas för videoövervakning och har dessutom både ljus och siren. Om ett okänt ansikte upptäcks tänds ljuset samtidigt som ett meddelande skickas till användarens telefon så att sirenen kan utlösas för att skrämma bort tjuven och polisen larmas.
 3. Utrusta fönster och dörrar med sensorer 
  Ett bra sätt att skydda sig mot inbrott är att inbrottssäkra både fönster och dörrar. Med smarta dörr- och fönstersensorer kan du upptäcka rörelser nära sensorn som indikerar att någon försöker bryta sig in, och styra sensorerna via en smartphone. De smarta sensorerna kan också anslutas till exempelvis inomhuslarm eller kameror för att skapa ett ekosystem. Dessutom kan den glömske enkelt kontrollera att allt verkligen är stängt – oavsett var den befinner sig.
 4. Installera ett elektroniskt dörrlås och en videodörrklocka 
  Ofta tar dig inbrottstjuvar in genom att fysiskt bryta upp låset på ytterdörren. Därför är det en bra idé att ersätta det traditionella dörrlåset och nyckeln med ett elektroniskt dörrlås för att skapa en säkrare ingång till ditt hem. Smarta dörrlås och dörrklockor har ofta ett inbyggt larm som ger ifrån sig ett högt ljud om dörren bryts upp eller om någon försöker manipulera låset. Detta hjälper även till att skrämma bort inkräktare innan de kan ta sig till dörren.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Netatmo

You must be logged in to post a comment Login