Tåget bäst på att möta stark trafikuppgång

By on 17 juni, 2017
Arkivbild

Under 2017 kan en miljon fler resor än tidigare göras med SJ, om den starka resandeökningen fortsätter. Mälardalen har den starkaste resandeökningen och det är främst arbetspendling som ökar. En ny analys, som presenteras idag, visar tågets unika förmåga att hantera ett kraftigt ökat resande och varför det regionala resandet ökar allra mest.

Mälardalen är den region där det sker flest resor med SJ och som även har den starkaste resandeökningen. Under de första tre månaderna gjordes mer än 200 000 helt nya resor i Mälardalen med SJ. En ökad arbetspendling är den främsta orsaken till ökningen. Att restiden kan användas till arbete och att tåget är det snabbaste sättet att ta sig fram lockar nya resenärer till tåget.

En dubbelspårig järnväg har samma kapacitet som en 15-filig bilväg. Tåget har därför en unik förmåga att hantera ett kraftigt ökat resande in mot våra städer. Ett tåg kan leverera 1 000 personer till en perrong var tredje minut. Samma resandeökning med bil eller buss skulle snabbt korka igen vägarna.

Samtliga SJs längre linjer ökar, men i olika omfattning. På sträckan Karlstad – Stockholm genomfördes 9 000 helt nya resor under våren. Även linjerna till och från Köpenhamn ökade starkt efter att gränskontrollerna över Öresundsbron tagits bort och att tågen åter stannar vid Kastrup.

SJs trafik på Göteborg, Östergötland, Dalarna och Norrland ökar också. Fortsätter den totala ökningen i samma omfattning som under våren kan det göras hela 26 miljoner unika resor med SJs tåg under 2017. I fjol, 2016, gjordes 25 miljoner resor med SJ.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login