Lokalt – Teknikcollege 10 år jubileumskonferens i Örebro

Av på 15 november, 2016

Den 16 november bjuder Teknikcollege in till Jubileumskonferens på Conventum i Örebro. Med på stora scen finns bl.a. Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftminister, Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall och Thomas Dahlgren, vice president Atlas Copco. Dessutom kommer vi att dela ut Teknikcollege stora samverkanspris.

–  Teknikcollege är ett exempel på ett framgångsrikt koncept som nu funnits i tio år. Vi har hittat en bra struktur där över 3000 industriföretag samverkar med 150 utbildningsanordnare runt om i hela Sverige och det här vill vi bygga vidare på. Industrin efterfrågar kompetenta medarbetare som kan möta morgondagens kompetensbehov, säger Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall och styrelseordförande Riksföreningen Teknikcollege Sverige.

Teknikcollege startade 2006 i Örebro, då certifierades Tullängsgymnasiet som Sveriges första Teknikcollege. Tullängsgymnasiet hade under lång tid haft en mycket väl uppbyggd samverkan med industriföretag i Örebro, exempelvis AtlasCopco, Johnson Metall, EMBA Machinery, Emhart Glass och Suzuki Garphyttan, och sågs som ett föredöme ute i landet. Kort därefter certifierades även Lindeskolan och sedan hela Örebro länet.

–  Styrkan med Teknikcollege är just vårt nära samarbete med regionens företag. Det gör att vi kan utforma innehållet i våra utbildningar så att det passar industrins framtida behov, säger Mikael Blom, rektor Tullängsgymnasiet i Örebro.

På de senaste tio åren har konceptet vuxit till att omfatta 150 utbildningsanordnare, 3000 samverkansföretag och 180 kommuner runt om i hela Sverige, vilket gör Teknikcollege till Sveriges största samverkansplattform för kompetensförsörjningsfrågor inom industrin. Detta kommer att firas under dagen.

Teknikcollege är en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar. Teknikcollege initierades av Industrirådet* 2004 och grundstenen i konceptet är tio kvalitetskriterier som syftar till att öka statusen och kvaliteten för utbildningarna samt skapa en matchning mellan utbildningssystemet och de kompetensförsörjningsbehov som Sveriges industriföretag har.

* Industrirådet omfattar ledande arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer inom svensk industri och därmed omfattas också ca 700 000 anställda inom industrins olika branscher.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in