Topp 20 hetaste kompetenserna för marknadsförare 2018

By on 12 november, 2018
Arkivbild

Marknadsförare förespråkas! Under oktober har utbildning.se granskat 444 jobbannonser för att ge dig de mest eftertraktade egenskaperna för marknadsförare 2018.

Ingen kompetens oavsett yrkeskategori tycks vara så viktig som att vara driven på den svenska arbetsmarknaden. Den är konsekvent i topp och så är fallet även bland marknadsförare. Men den kniper dock bara andra platsen för marknadsförare. Viktigaste kompetensen för marknadsförare 2018 blev istället en annan klassiker – examen! Det verkar ha blivit allt viktigare för arbetsgivarna att potentiella jobbkandidater har en eftergymnasial examen. Efterfrågan har klättrar stadigt från föregående års undersökning, då kompetensen endast knep en åttonde plats.

Andra egenskaper som blivit viktigare i arbetsgivarnas ögon är kunskaper i Adobe-paketet, som från att lägga sig prick i mitten rusar upp mot en fjärde plats. Även ansvarsfull klättrar ordentligt och går från plats 20 till plats 8! Kompetenser som är mindre efterfrågade än tidigare år är Sökmotoroptimering (SEO) som går från 12:e till 14:e plats samt kunskaper om Sociala medier, som halkar ner från bronsplatsen till en stadig mittenplats i listan.

Topplista – 20 hetaste kompetenserna för Marknadsförare

1. Examen 42,1 %
2. Driven 34,2 %
3. Strukturerad 20,5 %
4. Adobe-paketet 18,9 %
5. Positiv 18,9 %
6. Kreativ 18,5 %
7. Sociala medier 18,0 %
8. Ansvarsfull 15,3 %
9. Detaljmedveten 15,3 %
10. Självständig 14,9 %
11. Initiativtagande 13,3 %
12. Nyfiken 11,9 %
13. Flexibel 11,7 %
14. SEO 10,8 %
15. Office-paketet 10,4 %
16. Analytisk 10,1 %
17. Pedagogisk 9,7 %
18. God skribent 9,0 %
19. Samarbetsvillig 9,0 %
20. Projektledning 7,2 %

Nu och då
En majoritet av kompetenserna återfinns på årets lista, men straxt under hälften är nya. Att vara en skicklig skribent, initiativtagare, positiv, pedagogisk är några av nykomlingarna. Relationsskapande, utåtriktad, strategisk och resultatinriktad har fallit bort helt. Relationsskapande pockar dock på topplistan men hamnar straxt utanför årslistan för 2018.

Extroverta och tekniska egenskaper är en trend vi tycks se gå uppåt inom många yrkeskategorier. Det verkar som det blir allt viktigare att vara positiv och samarbetsvillig, hellre än analytisk och introvert. Det ska tilläggas att mer introverta egenskaper återfins på topplistan, men premieras inte lika mycket som i tidigare års undersökningar.

Arbetsmarknad
Du som är hemmaboende i Stockholm kan känna dig extra trygg. I Stockholm råder extremt lite konkurrens om specialistroller inom marknadsföring med god balans de kommande 5 åren. I resterande delar av landet är det balans på de flesta ställen med några undantag: Jämtland, Västmanland, Östergötland och Skåne där konkurrensen är hårdare. Fördelningen mellan könen för marknadsföringsjobb är i dagsläget 48 % kvinnor och 52 % män.

Utbildning och lön
För att komma in i en mer dedikerad marknadsföringsroll behöver du oftast har lite kött på benen sen innan. Utbildning är väldigt vanligt som krav. Utbildningar finns i alla möjliga former; från folkhögskola, YH, högskola/universitet till kortare specialistutbildningar som vi tillhandahåller på vår plattform.

Med en hög snittlön på 39 400 är marknadsföringsyrket ett välbetalt sådant. Din lön avgörs förstås på flera olika faktorer, men ovanstående är medellönen för alla marknadsförare.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login