Tre får Stig H:s stipendium 2013

Av på 1 november, 2013

Magdalena Eriksson, Mattias Djuse och Oskar J Andersson. Där har vi årets stipendiater i Stig H-Akademien.

– Tre mycket kompetenta lärlingar som inom några år säkert blir ett bra tillskott till tränarkåren, säger Stig H Johansson, som delar ut sitt stipendium under Breeders´ Crown-mässan i MunktellArenan i Eskilstuna idag.

– Vi får inte så många ansökningar varje år men de flesta som söker är väl kvalificerade. I år hade vi med lätthet kunnat dela ut sex stipendier, sett till kompetensnivån.

Normalt delar Stig H-Akademien ut två stipendier varje år men i år blev det alltså ett undantag och det motiverar Stig H så här:

– Vi har haft en bra utveckling på vårt förvaltade kapital och tillsammans med bidrag från våra sponsorer, där Brixton Medical/Bengt Ågerup/Stall Zet står för merparten, kunde vi göra ett undantag i år och dela ut tre stipendier.

Det är nu tredje året som stipendiet har formen av ett rent utbildningsbidrag. Under drygt tio dagar, uppdelat på flera mindre perioder får stipendiaterna ta del av båda teoretiska och praktiska utbildningsmoment. De senaste två åren har Joakim Sandkvist, Anna Isabell Karlsson, Marcus Melander och Sandra Eriksson deltagit i övningarna.

Mattias Djuse, 24 år, har haft ett intensivt första år hos Anna Forsell. Rubrikmässigt toppade året med Rokkakudos Kriterie-vinst.

26 segrar mot tolv i fjol talar sitt tydliga språk. Drygt tre miljoner har han kört in.

Mattias har självfallet klara planer på att bli egen tränare men det är inget som ligger direkt runt hörnet. Närmast står ett nytt stort steg i och med att Anna Forsell byter ut Solvalla-stallet mot Axevalla. Djuse blir kvar i stockholmsregionen.

– Jag ska bli försteman för vår filial på Söderby Gård, en bit från Arlanda. Vi blir fyra man som ska ha hand om 30 hästar. Det ska bli väldigt spännande att få det här ansvaret, säger han.

Under fyra år hos Timo Nurmos fick Mattias, vars farbror Lennart var tränare i Östersund, lära sig grunderna i ett storstall. Här fick han också chansen att ta hand om många fina och välstammade unghästar. Men som i de flesta storstall blir det ett begränsat antal chanser att få köra lopp.

– Hos Anna har jag fått köra betydligt mer och det känns att man utvecklas ju mer man får köra. Och visst är det roligt att vinna lopp men bäst är ändå när man får vinna med egentränade hästar, säger han.

Hur kändes det då att få Stig H-stipendiet?
– Väldigt, väldigt roligt, särskilt som det var första gången jag sökte, säger han.

“En liten chock när Stig H ringde”

– Jag blev väldigt överraskad när Stig H ringde. Det var nästan som en liten chock. Jag hade fått intryck att man måste söka flera gånger innan man får stipendiet, säger Magdalena Eriksson, 25 år, men ändå med en diger meritlista, som toppades i fjol då hennes passhästar tog hem 20 V75-lopp – ett svårslaget rekord.

Magdalena började i travskolan på Jägersro 2001 och under ponnyåren hann hon med att ta hand om sju egna hästar innan det var dags för tre år på Wångens Travgymnasium. Efter två år hos Lutfi Kolgjini åkte Magdalena till USA och jobbade 1,5 år hos Jimmy Takter och för två år sedan började hon i Enköping hos Stefan Melander och Catarina Lundström.

– Det var Cattis och vår veterinär Daniel Söderberg som fick mig att söka stipendiet. Det är jag väldigt glad för nu och det ska bli ett intressant år, säger hon.

Magdalena har flera saker inom travet som hon brinner för, självfallet montésporten där hon skördat fina framgångar men framför allt gillar hon svåra utmaningar.

– Att känna att man kan få stil på problemhästar är nog det roligaste jag vet. Redan hos Ludde fick jag chansen att ta egna initiativ och prova mig fram.

Det här intresset delar hon med sin särbo, Fredrik Linder, själv stipendiat premiäråret 1996.

– Vi pratar ju mycket om framtiden och jag hoppas kunna vara egen tränare inom tre år och jobba ihop med Fredrik, säger Magdalena.

Oskars karriär pekar brant uppåt
Oskar J Andersson är yngst i årets stipendiat-trio med sina 21 år men han var på vippen att få stipendiet redan i fjol. Karriären fortsätter att peka brant uppåt. Under 2012 vann han 13 lopp och i år är redan den siffran dubblerad. Just nu står det 28 segrar i Svensk Travsports statistik, den senaste på lunchtravet på Romme i måndags.

– Det är min chef Jörgen Westholm som har givit mig fler och fler chanser och ju fler lopp man kör och vinner, desto mer utvecklas man, säger han.

– Jag tycker själv att jag blivit modigare i loppen, jag tar för mig mer och känner man att man har en startsnabb häst vågar jag ladda från början på ett sätt som jag inte tordes tidigare, säger han.

Jörgen Westholm är också mån om att Oskar får chansen att vidareutvecklas. Jörgen har själv initierat att Oskar ska se sig om och lära av andra framgångsrika tränare. I år har Oskar t.ex. varit på flera dagars besök hos Lutfi Kolgjini och Åke Svanstedt. Det här skulle kunna tolkas som att Oskar är tränare inom några år men så låter det inte på honom själv.

– Jag vill inte dra igång för tidigt. Det kommer säkert att dröja minst fem år innan jag blir egen tränare, säger han.

Och hos Jörgen växer ansvaret hela tiden. Just nu har Oskar bara tre egna passhästar. Resten av tiden skor han stallets hästar. Han kommer också från en gedigen hästuppväxt.

– Min pappa har varit amatörtränare i många år och jag om min syster har haft egna hästar i över åtta år, bl a ”miljonären” Lindus Key.

Här är listan på alla Stig H-stipendiater
1996: Kajsa Frick, Fredrik Linder
1997: Linda Hedin, Leif Eriksson
1998: Charlotta B Svensson, Fredrik M Persson
1999: Linda Artursson, Peter Ådefors
2000: Catrin Fajersson, Jens Eriksson
2001: Olle Alsén, Fredrik Söderberg
2002: Elin Gustavsson, Per Linderoth, Stefan Persson, Sofie Svedin
2003: Anette Lorentzon, Oskar Svanberg
2004: Richard Jansson, Jesper Svensson
2005: Daniel Redén, Claes Sjöström
2006: Johnny B Karlsson, Johan Untersteiner
2007: Anna Rönning, Sarah Swahn
2008: André Eklundh, Björn Karlsson
2009: Michael Lönborg, Jenni H Åsberg
2010: Jennifer Tillman, Admir Zukanovic
2011: Anna Isabelle Karlsson, Joakim Sandkvist
2012: Sandra Eriksson, Marcus Melander
2013: Magdalena Eriksson, Mattias Djuse, Oskar J Andersson

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in