Tre utställningar i sommar på Frövifors Pappersbruksmuseum

Av på 11 april, 2021

Frövifors Pappersbruksmuseum – Årets Arbetslivsmuseum 2021 – visar i sommar med premiär 19 juni tre tillfälliga utställningar: “Studie Fideli” med verk av papperskonstnären Fideli Sundqvist; “Papperssamlarna” där samlare visar delar av sina samlingar; Förra sommarens succéutställning “På Tapeten” fortsätter i förnyad form.

I utställningen Studio Fideli får vi möta papperskonstnären Fideli Sundqvist fantasifulla och samtidigt magiskt vardagliga och poetiska värld. Vid en första anblick är det lätt att tro att Fidelis fotografier är digitala illustrationer. Sanningen är att de är konstruerade av skickligt utskurna och vikta, tredimensionella pappersskulpturer, arrangerade till sagolika miljöer och frusna ögonblick. Ett helt vanligt skrivbord hos en illustratör, eller? En dator står på, en post-it lapp pryder överkanten. På en hopslagen bok står en kopp te. Framför ligger de senaste urklippen, några papperslöv, tillsammans med en sax. Det tar ett tag för ögat att haja, allt, till och med blyertspennan som ligger där, är gjort i papper.

Papperssamlarna: Längtar du också efter att hitta en skatt och söker med ljus och lykta efter ett efterlängtat fynd. Då är du kanske en samlare. Men vad är en skatt egentligen, och är alla samlare sakletare? I Papperssamlarna visar samlare delar av sina samlingar och berättar om sina föremål och hur det är att vara på jakt efter en skatt. Många är vi som har samlat på något, som bokmärken eller frimärken, hockeybilder eller samlarkort. I Papperssamlarna finns något för alla, gammal som ung. Klippdockor som väcker nostalgi, frimärken med Disneyfigurer, adventskalendrar från alla möjliga år. Vanligare än man kanske kan tro är också att samla på sånt som andra vill kasta: servetter, presentpapper, etiketter och tändsticksaskar till exempel. Andra väljer att samla på mer ovanliga förbrukningssaker, som spypåsar eller borttappade inköpslistor, eller varför inte arga lappar som människor satt upp? Upptäck allt detta i Papperssamlarna.

Under 2021 förnyas den populära utställningen “På Tapeten” från förra sommaren. För er som vill se den igen eller inte har hunnit se den kommer utställningen att finnas kvar i ny tappning under hela 2021! Fler spännande tapeter, mer lek och interaktion, förnyade och uppdaterade delar i utställningen. “På Tapeten” är en spännande vandring genom århundraden av tapetmoden. Fascineras av den mönstervariation och finess som teknik och formgivning tagit papperstapeten. Från herrgårdssalar till torparväggar. Från ark till tapetvåder. I utställningen På Tapeten känner vi oss fram längs tapetens långa och synnerligen mångsidiga livsväg

Förutom de tre tillfälliga utställningarna har Frövifors Pappersbruksmuseum två fasta utställningar:

Om förpackningens historia med bland annat Tsutsumi (japansk förpackningskonst) och Nordens största ölburksutställning. 

Om brukets och papprets historia med bland annat Maskinhallen, Från järnbruk till kartongbruk och Dyngtvinnaren (Sveriges äldsta pappersmaskin).

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in