Tungt ras för företagsstarter i Örebro län

By on 18 oktober, 2022
Arkivbild

Kräftgången för svenska företagsstarter har närmast exploderat den senaste månaden, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma Spcs analyserat. Raset i Örebro län i september var 24 procent jämfört med samma månad i fjol.

– Tvärniten är djupt oroväckande, eftersom fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. För att fler människor i Örebro län ska våga förvandla sin passion till en företagsidé måste den tillträdande regeringen omedelbart ta tag i att stärka trygghetssystemen för företagare, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under september månad startades 158 företag i Örebro län, enligt Bolagsverkets statistik som Visma Spcs har analyserat. Det är ett tapp på 24 procent jämfört med samma månad i fjol, då 208 nya företag startades. Under årets första nio månader har nyföretagandet i Örebro län därmed tappat 4 procent jämfört med samma period i fjol.

I hela landet föll nyföretagandet med 25 procent under september, jämfört med motsvarande månad förra året. Därmed har den negativa trend som i praktiken följde på Rysslands invasion av Ukraina accelererat. I bakgrunden finns de kraftiga räntehöjningarna och höga priser på energi och drivmedel som drabbar många småföretagare.

– Småföretagen är landets ryggrad och bidrar med var tredje skattekrona till kommunerna i Örebro län. För att trygga sysselsättningen och välfärden måste regeringen ta till extraordinära åtgärder så att fler vågar starta egna företag, säger Boo Gunnarson.

Värst är situationen i Jämtlands län: Raset är mer än 50 procent jämfört med samma månad i fjol, alltså mer än en halvering. Därefter följer Jönköpings län med ett tapp på 37 procent och Västerbotten som backar 34 procent. Det enda län som visar positiva siffror är Norrbotten, där antalet nya företag i september var tre procent fler än under samma månad i fjol.

– Det är allvar nu. Vi vet att kriser också kan skapa nya möjligheter för kreativa entreprenörer – den kraften måste Sverige ta vara på för att vända utvecklingen, säger Boo Gunnarson.

I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda. Samtidigt visar en Sifoundersökning att så många som var tredje svensk, 33 procent, drömmer om att bli egen företagare.

Ekonomi | Örebro län
Örebronyheter

Källa Visma

You must be logged in to post a comment Login