Undvik kall elbil på sportlovsresan

By on 16 februari, 2023
Arkivbild

Planerar du för bilsemester i vinter? Då ska du vara uppmärksam på vad din bil klarar av, kylan tar hårt på batteriet och det gäller att planera körning och laddning.

SOS international ger dig tips och tricks för att göra din resa så bra som möjligt.

De senaste tolv månaderna har registreringen av elbilar ökat med 52 procent[1]. Detta innebär att det rullar över 237 000 elbilar på svenska vägar. Med ett ökat antal bilar sätts infrastrukturen för laddning på prov. Med kallt väder behöver bilarna laddas oftare än vid varmt väder.

– Det är välkänt att något som är batteridrivet drar mer ström när det är kallt, och detsamma gäller för elbilarnas batteri. Som förare av en elbil behöver du alltså planera för att ladda och att ladda tätare än normalt vid längre turer i landet, säger Markku Reinikainen Nätverkschef, SOS International.

Kölden påverkar räckvidden

När det blir kallare ute minskar elbilens räckvidd. Eftersom Sverige är långt så är det viktigt att man är uppmärksam på de köldvariationer som kan uppstå. Kör man från plusgrader i Skåne för en semester i de svenska fjällen kan skillnaden bli stor.

– En tumregel är att varje grad under 20 grader tar cirka en procent av räckvidden. Det vill säga, att om du normalt kan köra 500 km på en laddning vid 20 grader eller mer så kan du vid 0 grader köra 400 km. Om det sedan blir minusgrader minskar räckvidden i snabbare takt, förklarar Markku Reinikainen.

Eftersom kölden har en förrädisk effekt på elbilens batteri kan man med fördel planera sin resa i lugn och ro hemma innan avfärd. Enligt Markku Reinikainen handlar det om att hitta den snabbaste vägen med de bästa förutsättningarna för att snabbt hitta laddstationer om man behöver det snabbare än förväntat.

– I dag finns det både appar och hemsidor som man kan dra nytta av i planerandet av rutten. Ibland föreslås vägar man inte alls tänkt på men som är optimerade för elbilsägaren. Mindre vägar med lägre hastighet gör att batteriet håller bättre, menar Markku Reinikainen.

Kontrollera bilen innan avfärd

– Förutom batteriets hälsa är det bra att kontrollera bromsar och däcktryck då dessa faktorer också påverkar batteriets räckvidd, avslutar Markku Reinikainen.

Innan du kör:

  • Kontrollerar mönsterdjup på däcken.
  • Se över bilens lyktor.
  • Elbilar är ofta utrustade med lagningssats som används vid punktering, Kontrollera så du vet hur den fungerar.
  • Gör rent bilen- skrapa bort snö och frost och se till att ha fyllt på med spolarvätska.

Medan du kör:

  • Fullt fokus på trafiken.
  • Håll avstånd och minska farten.
  • Se upp för halka som inte syns – särskilt på broar, skuggiga skogspartier och vägar längs öppet vatten.
  • Se upp för snömodd- du får lättare sladd i snöansamlingar.
  • Ha inte bråttom – åk med god tidsmarginal och försök att vara ute i god tid.

Sverige
Örebronyheter

Källa: SOS International
[1] Elbilsstatistik – elbilsstatistik.se/

You must be logged in to post a comment Login