Upplev Finland i sommar

By on 25 juni, 2024
ROVANIEMI.
Foto: Visit Rovaniemi

Upplev Finland via räls i sommar, här är fyra stopp du inte får missa. Tågluffen är tillbaka men glöm transsibiriska, i år vill man luffa på närmare håll. Fynda biljetter, packa väskan och ge dig ut på en oförglömlig upptäcktsfärd i vårt grannland.

Här är 4 stopp du måste göra när du upplever Finland via räls.

Håller du på att planera din kommande semester? De finska tågen är kända för att vara punktliga, ha underhållande lekrum för barn och möjligheten till att ta med både bil och cykel ombord, för att inte tala om de vackra järnvägsstationerna runt om i landet. Läs vår guide och låt dig lockas av vårt vackra grannland.

Upptäck Rovaniemi på sommaren

Börja resan i finska Lapplands huvudstad Rovaniemi och njut av hisnande natur, roliga aktiviteter och vackra vandringsleder. Hit kan man ta sig med direkttåg från både Helsingfors och Åbo. Ta nattåget och upplev de bekväma sovkupéerna eller åk under dagen och njut av att se de arktiska landskapen swisha förbi utanför fönstret. Båda alternativen blir en upplevelse.

För den som är äventyrligt lagd finns det många möjligheter i Rovaniemi. Paddla eller fiska på floden Kemijoki, utforska lapplandsskogarna, rid bland vackra naturlandskap eller åk hundspann i sommarvagn. Vill man dessutom se den vackra naturen från högre höjder? Då kan man blanda nytta med nöje i världens enda bastugondol Sauna Gondola, som går på en två kilometer lång linbana, 800 meter över havet. 

Checka exempelvis in på Arctic TreeHouse Hotel strax utanför Rovaniemi för ett förstklassigt boende inbäddat bland träden med panoramavy över skogarna. Trots avskildheten är det inte långt till fantastisk mat. På Sky Kitchen & View kan man ta upplevelsen till nya höjder med en meny som hyllar naturen i norr och en panoramavy som sträcker sig till horisonten.

Åk vidare till finländarnas egna semesterparadis – norra Karelen

När man känner sig färdig med finska Lappland (så färdig man kan bli) kan man tåga vidare till norra Karelen. Det är hit finländarna själva åker när de vill koppla av och njuta av naturen, och konstnärer och fotografer har kommit hit för att inspireras i århundraden.

Här skapade bland annat kompositören Jean Sibelius och konstnären Eero Järnefelt flera berömda verk. Det sistnämnda kan du se på konstmuseet Ateneum i Helsingfors, ta tåget dit när du ändå är i farten.

I norra Karelen finns också Finlands (enligt många) vackraste nationalpark, Koli. Här kan man vandra över myrar och åsar, och välja mellan en hel del utomhusaktiviteter såsom kanotpaddling, fiske, rodd, ridning eller cykling bara för att nämna några. Skönt att sträcka på benen efter långa tågresor? Då ska man ta sig till Joensuu och upptäck stadens kulturpärlor.

Här hittar man bland annat Norra Karelens museum, där man kan lära sig allt om Karelens historia genom varierande temautställningar och sagostaden Mukulakatu, som är uppbyggd för barn. Åk sedan vidare till konstmuseet Onni och njut av nationella klassiker och dyrgripar såsom Albert Edelfelts ”Parisiskan” och Magnus Enckells ”Narcissos”. Om inte det lockar är det nästan värt att åka dit endast för den pampiga byggnaden.

Söker man efter en unik boendeupplevelse ska man checka in på klostret Valamo. Här kan man njuta av unikt lugn klosteratmosfär samtidigt som man tar del av utställningar och guidade turer. Klostret har även en egen restaurang som serverar delikat mat och viner, öl och sprit som de själva tagit fram.

De flesta frallor och bakverk är gjorda av klostrets egen bagare, Hieromonk Alexander, och vin har bevarats och förts vidare inom klostrets väggar i århundraden. Ja, behöver man säga mer? En perfekt plats att koppla av på innan man fortsätter ditt äventyr genom landet.

Ta ett stopp i Tammerfors – världens bastuhuvudstad

När man är i Finland är det nästan obligatoriskt att ta närvaro i världens bastuhuvudstad. Det här är nämligen staden med flest antal allmänna bastubad i hela landet, och självklart hittar man här också Finlands äldsta offentliga bastu, Rajaportin Sauna från 1906.

För den som har svårt att välja mellan att slappa i bastun och ha ett roligt barhäng kan man slå två flugor i en smäll på Kuuma. Här finns både traditionell vedeldad bastu för nybörjaren och rökbastu för den som vill ta upplevelsen till nästa nivå. Besökare kan gå mellan bastun och barerna för att sen ta ett dopp i avsvalkningspoolen, eller varför inte rakt ner i sjön Pyhäjärvi.

Låt dock inte bastubaden stjäla uppmärksamhet från allt annat som staden har att erbjuda. Smaka på den finska sommaren på restaurang Kajo, njut av utsikten på Näsinneula eller sov som en drottning på Lillan Hotell & Kök. Glöm inte heller att ta en sväng förbi Nordens största saluhall, Tampere Market Hall.

Njut av mat och dryck i sommaridylliska Åbo

Avsluta resan på topp i den sommaridylliska kuststaden Åbo. Bara 300 meter från tågstationen kan man checka in på boutiquehotellet Park Hotel Turku, som ligger i en charmig jugendbyggnad från år 1902. Njut av en kopp kaffe eller ett glas vin i den mysiga trädgården eller på den möblerade terrassen innan man ger sig ut på upptäcktsfärd.

För bland de röda husen, klipporna och saltvattnet finns det mycket att upptäcka, Åbo är ju trots allt känd som Finlands restauranghuvudstad.

Här hittar man några av Nordens bästa restauranger så som Kaskis, Smör och Kakolanruusu, där den sistnämnda spännande nog ligger i ett gammalt fängelse.  Åbo har även mycket att erbjuda på dryckesfronten. Bistron Mami, vinbaren Vinho (för den som är nyfiken på hur vin tillverkas finns vingården Château Nagu en liten bit utanför Åbo), mikrobryggeriet Kakola Brewing och trendiga Rica Bar är ett par givna stopp. 

Oavsett om man är sugen på en spännande vinlista, egenbryggt öl i bullrig miljö, flådigare takbarer, hantverkscocktails eller en helkväll av stök behöver man inte oroa sig för att hitta ställen som passar, tvärtom. Åbos utbud gör det snarare svårt att välja.

Nöje
Örebronyheter

Källa: Visit Finland

You must be logged in to post a comment Login