Våga prata om det – en temakväll för unga om strukturell rasism

By on 1 december, 2021
Foto: Landry Masala

Våga prata om det är Örebro biblioteks nya forum för att lyfta viktiga ämnen och uppmuntra till samtal mellan ungdomar. Fredag den 3 december är temat strukturell rasism och diskriminering med Lovette Jallow, författare och grundare av Black Vogue.

Örebro bibliotek och Örebro kulturskola bjuder in till en temakväll om strukturell rasism och diskriminering på Kulturkvarteret fredagen den 3 december. Det blir författarsamtal med Lovette Jallow, dansuppträdanden med Tropical Mix och dansworkshop.

Lovette Jallow är författare, prisad samhällsaktivist och en av samtidens viktigaste röster när det gäller kampen mot rasism, diskriminering och orättvisor i samhället. Narin Abdelzadeh möter Jallow i ett digitalt samtal där Jallow finns med på länk medan Abdelzadeh är på plats på Stadsbibliotekets ungdomsavdelning.

I sin bok Främling i vita rum fördjupar Jallow sig i begrepp som vit feminism, colourism och white saviorism. Samtidigt berättar Jallow på ett personligt sätt om sina erfarenheter av psykisk ohälsa, autism och att vara afrosvensk kvinna i Sverige. 

Rubriken för bibliotekets nya ungdomssatsning är Våga prata om det. Tanken med satsningen är att skapa ett forum där unga kan prata om viktiga och ibland svåra ämnen på ett tryggt och utvecklande vis. Till varje temakväll bjuds även passande samhällsaktörer in – denna gång RFSL, Örebro Rättighetscenter och Länsstyrelsens kampanj #sjukatider.

– Vi har planer på att lyfta ämnen som psykisk ohälsa och sex framöver. Eller om ungdomarna som hänger här har egna förslag, det vore det allra bästa, berättar bibliotekarien Klara Olander.

Program

  • Kl. 16 – Digitalt författarsamtal med Lovette Jallow, samtalet leds av Narin Abdelzadeh.
  • Cirka kl. 17 – Dansuppträdande med Tropical Mix.
  • Cirka kl. 17.30-19 – Dansworkshop med Anita Basha från Örebro kulturskola. Lokal: Remixen.

Innan och efter författarsamtalet finns möjlighet att träffa representanter från RFSL Örebro, Örebro Rättighetscenter och Länsstyrelsen Örebro läns projekt #sjukatider.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Kulturkvarteret

You must be logged in to post a comment Login