Våldsamma attacker i västra Darfur

By on 28 april, 2022
Arkivbild

Våldsamma attacker i västra Darfur: sjukvårdsinrättningar plundrade och sjukvårdspersonal dödade

Bakri Abubakr, operativt ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Sudan:

”De våldsamma attackerna i Kreneik i västra Darfur inleddes under helgen. Våra team har fått bekräftat att sjukhuset som vi stöttar i Kreneik attackerades. Tre personer, inklusive två sjukvårdsanställda, dödades och sjukhusets apotek plundrades. Läkare Utan Gränser var inte närvarande vid tidpunkten utan teamet hade återvänt till vår permanenta bas i El Geneina den 19 april.

I söndags attackerades El Geneina Teaching Hospital, där Läkare Utan Gränsers personal fanns på plats. Det förekom skottlossning inne på anläggningen, bland annat på akutmottagningen. En sjukvårdsanställd dödades och personalen, inklusive Läkare Utan Gränsers anställda, evakuerades.

Vi är chockade över attackerna och fördömer dessa dödliga intrång. Vi skickar våra kondoleanser till anhöriga till de som dödades. I konflikter måste alla parter respektera att vårdinrättningar och personal ska skyddas.

Läkare Utan Gränsers team har på grund av det pågående våldet inte kunnat nå de sjukvårdsinrättningar vi stöttar. Vi kan inte heller bedriva mobila kliniker i El Geneina eller återvända till Kreneik. Vi är oroliga över vilken inverkan detta kommer att ha för människor som har utsatts för våld. De som var i stort behov av hjälp även före denna attack står nu utan vård och stöd.

Våra team följer noga säkerhetsläget för att säkerställa att vi kan börja arbeta för att ge sjukvård och humanitärt stöd så snart det är säkert att göra det.”

Världen | Darfur
Örebronyheter

Källa: Läkare Utan Gränser

You must be logged in to post a comment Login