Vanligt med kränkningar i skolan

Av på 19 augusti, 2013

Vart femte barn har blivit kränkt av en annan elev i skolan det senaste året. Sju procent av barnen har blivit kränkta av någon i skolpersonalen. Vanligast är verbal och psykisk mobbning, men även fysiska kränkningar som slag, sparkar och tafsningar drabbar de barn som är utsatta. Det visar Friendsrapporten 2013 där 36 698 barn har svarat på frågor om mobbning i skolan.

Om drygt en vecka är det skolstart och i samband med det presenteras Friendsrapporten 2013 som är en kartläggning där nästan 37 000 barn i grundskolan samt på gymnasiet har svarat på frågor om mobbning.

– Mobbningsfrågan har aldrig varit så här aktuell. Nuförtiden pågår kränkningar både i skolan och efteråt på nätet när barnet kommit hem, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare Friends.

Både barn och vuxna kränker
Nästan vart femte barn (17 %) svarar att de har blivit kränkta av en annan elev det senaste året. Kränkningarna är vanligast i årskurs 3-6 där vart fjärde barn (23 %) har blivit utsatt. Sju procent har blivit kränkta av någon i personalen och bara varannan elev på högstadiet eller gymnasiet upplever att vuxna säger till om de får veta att någon behandlats illa.

– Det viktigaste är att vuxna som får kännedom om kränkningar agerar och tar tag i problemet. För att kunna göra det krävs kunskap i dessa frågor samt att skolorna får rätt förutsättningar för att jobba långsiktigt mot mobbning. Trygghet i skolan är en förutsättning för att barn ska kunna lära sig, säger Lars Arrhenius.

Tjejer känner sig mer otrygga
Den vanligaste formen av mobbning är verbala och psykiska kränkningar. Men även fysiska kränkningar i form av sparkar och slag eller tafsningar förekommer och då främst bland yngre elever. Tio procent har fått en bild eller film på sig spriden i sociala medier mot sin vilja.

– Många blir kränkta för att de går emot normen om hur tjejer eller killar förväntas vara eller bete sig. Det är mycket oroande i och med att skolan ska vara en plats där alla känner att de kan vara sig själva. Vi kan även se att tjejer överlag känner sig mer otrygga på utsatta platser i skolan som toaletter och omklädningsrum, säger Lars Arrhenius.

Lista: Skolans otryggaste platser*
1. Toaletter
2. Omklädningsrum
3. Skolgård/matsal/korridor

Tecken på att ditt barn kan vara mobbat
1. Du känner ditt barn bäst. Fundera på om det har skett en förändring i barnets beteende på sista tiden.
2. Ditt barn tar inte med sig kompisar hem och vill inte heller gå hem till någon kompis.
3. Ovilja att prata om skolan. Barnet drar sig undan och vill inte gå till skolan.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in