Var fjärde svensk vill äta vegetariskt för klimatet

By on 7 mars, 2020

24 procent av svenskarna anger att den enklaste klimatfrämjande åtgärden för dem att genomföra är att äta mer vegetarisk kost. Varannan svensk tror också att de kommer äta mer vegetariskt under de kommande fem åren. Det visar en undersökning som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Simple Feast.

I en undersökning som tittar på svenskarnas kostvanor svarar var fjärde svensk (24 %) att den enklaste klimatfrämjande åtgärden att genomföra är att äta mer vegetarisk kost. Allra vanligast är det bland kvinnor mellan 18 och 29 år, där 39 procent anger att ett skifte till vegetarisk kost är den enklaste handlingen de kan göra för att minska sina koldioxidutsläpp.

– Det är verkligen glädjande att så många svenskar har en ambition att inkludera mer vegetariskt i sin kost. Det är en så enkel åtgärd som i längden har stor inverkan på såväl klimatet som den egna hälsan. Ett första steg till att lägga om sina vanor är att skaffa sig kunskap om vad det kan bidra till för nytta, jag tror det är lättare att bli motiverad till förändringen då, säger Maximillian Lundin, Sverigechef för Simple Feast.

Näst efter att äta mer vegetariskt, kommer att minska matsvinnet som den enklaste klimatfrämjande åtgärden. Det anger 19 procent av svenskarna att de enklast skulle kunna genomföra.

Dessutom tror hälften (50 %) av svenskarna att de kommer att äta mer vegetariskt under de kommande fem åren. Bland unga kvinnor är andelen ännu högre, sju av tio (69 %) kvinnor mellan 18 och 29 år tror att de tror att de kommer att äta mer vegetariskt de kommande åren.

– Vi har en ökad debatt i samhället om kost och hur den påverkar klimat och hälsa. En effekt av det är att det är mycket lättare att hitta gröna alternativ i dag, både när det kommer till att äta ute och att laga hemma. Min önskan är att fler inser hur gott och enkelt det kan vara att äta vegetariskt, det behöver verkligen inte kännas som en uppoffring utan snarare öppna dörrar till nya smakupplevelser, säger Maximillian Lundin.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Simple Feast

You must be logged in to post a comment Login